Index Vakbarát Hírportál

Az ellentétek dacára elmélyülő kapcsolatok Moszkva és Ankara között

2022. augusztus 11., csütörtök 19:19

Törökország részben rubelben fizet az orosz gázért, az orosz Mir bankkártyáit Törökországban is használhatják, a viták ellenére megpróbálják határidőre befejezni az orosz építésű Akkuyu atomerőművet Törökországban. – ebben állapodott meg Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Szocsiban, ahol meglepetésre a csecsen hadúr, Ramzan Kadirov is felbukkant.

Az orosz gáz egy részét Ankara rubelben fogja fizetni. – Ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be, miután Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Egyik fél sem részletezte, hogy a szállítás milyen hányadát törleszti Törökország orosz valutában.

A rubelben történő fizetéssel Oroszország megkerüli a Nyugat pénzügyi szankcióit – emlékeztetett a Deutsche Welle, emiatt azonban Ankara összetűzésbe kerülhet Washingtonnal.

A legfontosabb orosz bankokat kizárták a SWIFT-hálózatból, ami rendkívül megnehezíti az oroszok számára a pénzátutalást a világ legtöbb bankjába.

Noha Törökország is elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, tartózkodott attól, hogy csatlakozzon az Oroszországgal szembeni uniós és amerikai szankciókhoz.

Változatlanul importál energiahordozót Oroszországból, amely Törökország olajszükségletének a negyedét, földgázszükségletének a 45 százalékát biztosítja.

A négyórás megbeszélésen abban is megállapodtak, hogy az orosz Mir fizetési rendszer kiterjesztésével Törökország elmélyíti kapcsolatait Oroszországgal – fejtette ki Erdogan. Öt török bank fogadja majd el a Mirt és a hozzá rendelt bankkártyákat – emlékeztetett a Bloomberg hírügynökség.

Ez megkönnyebbülést jelent az orosz turisták és Törökország számára egyaránt – mondta az elnök az újságíróknak. Az idei év első félévében Oroszországból érkezett a második legtöbb turista Törökországba – Németország mögött.

Törökország egyébként azon kevés európai országok egyike, amely járatokat üzemeltet Oroszországba. Az Európai Unió, amelynek Törökország nem tagja, lezárta légterét az orosz repülőgépek elől.

Oroszország részesedést szerezne a török finomítókban, hogy megkerülje a szankciókat

Oroszország építi Törökország első atomerőművét, de ezzel elég sok gond akadt. Erdogan és Putyin fontosnak tartja, hogy az Akkuyu határidőre elkészüljön, ezért Moszkva 20 milliárd dollárt utalt a helyszínre a devizalikviditás fenntartása érdekében.

A török elnök bejelentette: az építkezésre látogat, miután a kivitelező, a Roszatom menesztette egyik vezető török alvállalkozóját. Putyin azzal üdvözölte a török elnököt Szocsiban, hogy megköszönte segítségét a nemzetközi megállapodás megkötésében, amely révén újraindult a Kreml háborús gépezete által megszakított ukrajnai gabonaexport – valamint az orosz élelmiszerek és műtrágyák – kivitele.

A megállapodás véget vetett a globális élelmiszerválsággal fenyegető patthelyzetnek, mivel Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik.

A múlt héten még három, összesen közel 60 ezer tonna gabonát szállító hajó indult el az ukrán fekete-tengeri kikötőkből Nagy-Britanniába, Írországba, illetve Törökországba.

Ugyanakkor a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon szóba kerülhetett, hogy Oroszország részesedést szerezne a török olajfinomítókban, terminálokban és tározókban, amivel álcázhatja az olaj eredetét a belengetett uniós olajembargó előtt.

Nem volt jele annak, hogy Törökország fontolóra venné a javaslatokat, amelyek NATO-tagállamként a másodlagos szankciók jelentős kockázatának tennék ki – írta a Guardian.

Más jelek arra utaltak, hogy a két vezető nem csak gazdasági kérdésekről tárgyalt. A találkozó kezdete előtt orosz újságírók figyeltek fel arra, hogy megjelent Ramzan Kadirov csecsen vezető, aki a parancsnoksága alatt álló erőket küldött Szíriába és Ukrajnába egyaránt. Szerepét a tárgyalásokon nem tisztázták.

Ramzan Kadyrov will participate in the talks with Erdogan in Sochi as part of the Russian delegation pic.twitter.com/jmbeK5m76J

— multipolar world order !!******** (@TobiAyodele) August 5, 2022

Törökország és Oroszország, illetve vezetőik között a feszültség továbbra is tapintható. Törökország tagja a NATO-nak, fejlett fegyvereket, köztük Bayraktar drónokat adott el Ukrajnának, és Oroszországgal szemben merőben másként vélekedik Szíria jövőjéről, ahol a Kreml Bassár el-Aszadot támogatja, míg Törökország az ország északi részén törekszik befolyásszerzésre.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, amint Szocsiban kezet fog Recep Tayyip Erdogan török elnökkel 2022. augusztus 5-én. Fotó: Murat Kula / Turkish Presidental Press / Afp)

Rovatok