Index Vakbarát Hírportál

Politológus: Megosztottá vált az EU, de nem csak Magyarország rengette meg az egységet

2022. augusztus 11., csütörtök 16:29

A háború és a koronavírus-járvány közötti uniós állapot közti különbségekről, az ukrajnai események iránti érdeklődésről és Oroszország taktikájáról is beszélt egy lapinterjúban nemrég Veronica Anghel, az amerikai Johns Hopkins Egyetem politológiaprofesszora.

Kulcsfontosságú lehet Ukrajna számára a következő néhány hónap, de nem csak a frontvonalon, hanem az európai támogatás céljából is – erről Veronica Anghel, az amerikai Johns Hopkins Egyetem politológiaprofesszora beszélt az Adevărul román portálnak adott interjújában.

A politológus arról is beszélt, hogy Oroszország ukrajnai inváziója határozott válaszlépésekre sarkallta Brüsszelt, amiket az Európai Bizottság koordinált kezdetben, ehhez főképp a kelet-európai országok csatlakoztak nagyobb lelkesedéssel.

Ahogy telik az idő, úgy csökken az érdeklődés az Ukrajnában történtek iránt

– fogalmazott Veronica Anghel az Új Magyar Szó szerint. A szakértő azt is hozzátette, hogy az Európai Unió jelenleg több válságon megy keresztül párhuzamosan, amelyek próbára teszik a szolidaritását.

A világjárvány első heteiben az Európai Unió lassan vette át az irányítást, de hamarosan növelte az egységes vezetés képességét. Ennek az ellenkezőjét láttuk az Oroszország és Ukrajna közötti háború esetében. A világjárvány egy egységesebb Európai Uniót mutatott, feltételes szolidaritással, amelyre a közvélemény pozitívan reagált. Ezzel szemben a háború egy megosztottabb Európai Uniót mutat

– jegyezte meg a politológus, aki szerint az uniós intézmények ragaszkodnak a status quo megtartásához, azonban ez a stratégia könnyen lehet, hogy nem lesz elég a globális kihívásokkal szembeni ellenállásnak.

Veronica Anghel úgy látja, a háború előrehaladtával ellentétben állnak a tagállamok, főképp Franciaország és Németország fejleményeivel az Európai Bizottság intézkedései. Emmanuel Macron francia elnökkel kapcsolatban megjegyezte: sok energiát fektetett a diplomáciai fordulatba, ami végül nem hozott előrelépést.

Oroszországról elmondta, hogy szerinte minden csatornán azon dolgozik, hogy feloldják a szankciókat, amivel növelni tudja a befolyását Európában. Veronica Anghel szerint ezen a területen a Kreml sikereket tudott elérni, ugyanis Magyarország mellett más országok is ellenálltak a szankciós csomagoknak, megrendítve ezzel az európai egységet.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan figyeli. Csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Egy fiú rollerezik egy lerombolt épület előtt Akhtirka városában 2022. augusztus 1-jén. Fotó: Genya Savilov / Afp)

Rovatok