Index Vakbarát Hírportál

„El kell tűnnünk innen!” – tömeges pánik az oroszok közt a Krímben

2022. augusztus 11., csütörtök 14:36

Tömegpánik tört ki az orosz lakosok között kedden, amikor az ukrán hadsereg szabotázsakciót hajtott végre a Krím félsziget egyik légi bázisa ellen.

Az ukránoknak összesen kilenc repülőgépet sikerült felrobbantaniuk az egyik orosz katonai reptéren, Novofedorivka település közelében. Úgy tudni, hogy az akciót ukrán kommandósok hajthatták végre. Az orosz hatóságok utóbb közölték, hogy a robbanásban egy ember meghalt és tizennégyen megsérültek. 

A Moscow Times szerint a robbanások közben a helyiek között is kitört a pánik, mivel a krími lakosok, illetve a félszigeten nyaraló turisták eddig nem sokat láttak a háborúról.

Körülbelül tizenöt robbanás volt, harminc-negyven percig tartott. A nyaralók közül sokan próbáltak menedéket keresni. Néhány ember a fák mögé bújt, a gyerekek sírtak

– mondta az egyik orosz szemtanú, aki a robbanás idején a reptértől több kilométerre volt. Hozzátette, hogy a legerősebb az első robbanás volt, abba beleremegtek az épületek falai és ablakai, a hangja pedig nagyon rémisztő volt. 

A helyszínen több videó is készült, amelyeken a Moscow Times szerint az látható, hogy a robbanások után sok turista magához vette az ingóságait, és menekülni kezdett.

Anya, mennünk kell, el kell tűnnünk innen!

– mondja egy járókelő az egyik felvételen. Az incidens után valószínűleg még azok az oroszok is meggondolják, hogy a Krímbe utazzanak idén nyáron vagy ősszel, akik nem voltak a helyszínen a robbanáskor.

Tart a pánik, menekülnek az emberek 

Bár a Krím orosz kormányzója a robbanás után azt kérte az emberektől, hogy ne pánikoljanak és ne kezdjenek menekülni, sokan mégis így tettek. Olyannyira, hogy több helyszíni felvétel szerint az autóutakon torlódás alakult ki a menekülők miatt.

A keddi robbanás miatt még szerdán is forgalmi fennakadások voltak a félszigeten. „A turisták közül sokan hazamentek, Novofedorivkánál nagy torlódás alakult ki. Sokan ki sem mertek menni a házukból a robbanások után, én is megijedtem” – mondta az egyik helybeli. 

A pánikhangulatot az ukránok is meglovagolták, ugyanis csütörtökön a védelmi minisztérium közzétett egy rövid videót, amelyben azt üzente: az oroszok közül sokan lehet, hogy nyaralni mentek a Krímbe, de nem lesznek biztonságban, ha ott is maradnak.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este videóbejelentkezésében azt mondta, hogy az Oroszország elleni háború „a Krímben kezdődött és a Krímben is kell véget érnie”.

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünk itt olvasható.

(Borítókép: A szaki tengerparton készített képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-én, miután robbanássorozat történt egy repülőgéplőszert tároló raktárban, az Ukrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben, a Novofedorivka melletti repülőtéren. Fotó: MTI / AP / UGC)

Rovatok