Index Vakbarát Hírportál

Lázadnak a mexikói kartellek, a hatóságokkal csaptak össze a bandák

2022. augusztus 11., csütörtök 18:45

Üzleteket és autókat gyújtanak fel a mexikói drogkartell fegyveresei, ezzel bosszulva meg az ellenük irányuló katonai intézkedéseket – írja az Al Jazeera.

A lap beszámolója szerint több mint két tucat üzletet gyújtottak fel a drogkartell fegyveresei, és zártak le utakat lángoló járművekkel Mexikóban, válaszul egy katonai műveletre, amely a bandavezérek találkozójára irányult.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök elmondta: két drogbanda találkozóján bűnözőkre, köztük főnökökre csaptak le a katonák Jalisco államban. Az elnök arról is beszámolt, hogy lövöldözések és letartóztatások is történtek, amelyek tiltakozásokat váltottak ki nemcsak Jaliscóban, hanem Guanajuatóban is.

A guadalajarai amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki, amelyben arra utasítja a diplomatákat, hogy kövessék a helyi hatóságok tanácsait, keressenek menedéket, és a további tájékoztatásig maradjanak is ott.

A helyi hatóságok és a média több útlezárásról és lángoló járművekről számolt be. A tudósítások szerint számos lövöldözés is történt a mexikói biztonsági erők és meg nem nevezett bűnözői csoportok között.

Enrique Alfrado, Jalisco állam kormányzója a Twitteren közölte: a letartóztatásokat követő erőszakos tiltakozásokban senki sem sérült meg. A razziákban öt embert elfogtak, és egy gyanúsítottat megöltek. 

Az Al Jazeera szerint nem ez az első ilyen eset. A mexikói drogkartellek tagjai gyakran káoszt idéznek elő, hogy megakadályozzák a főnökeik börtönbe szállítását, vagy tiltakozzanak a letartóztatások ellen.

Rovatok