Index Vakbarát Hírportál

Kevin Spacey ügyében a producerek már dörzsölik a markukat

2022. augusztus 11., csütörtök 10:20

A Kártyavár producereinek jogi képviselői elégedetten nyugtázták, hogy 31 millió dolláros kártérítésre kötelezték Kevin Spacey-t, aki meghiúsította a sorozat forgatásának tervezett végét. A színészre ráadásul még akár hosszú börtönbüntetés is várhat.

Egy Los Angeles-i bíró arra kötelezte Kevin Spacey-t, hogy fizessen összesen 12 milliárd forintnak megfelelő kártérítést. A számítások szerint ekkora kárt okozott a Kártyavár című sorozat producereinek azzal, hogy szexuális visszaélései miatt őt magát ki kellett hagyni a sorozat folytatásából.

Az ítélet tulajdonképpen már tavalyelőtt megszületett, Spacey azonban egyfelől tagadta a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, másrészt pedig fellebbezett a kártérítési perben, így a döntés nem emelkedett jogerőre.

Ezt a fellebbezését azonban véglegesen elutasították.

A felperes, az MRC produceri iroda azzal érvelt, hogy Spacey dollármilliókkal tartozik nekik az elmaradt haszon miatt.

Botrányai miatt ugyanis ki kellett írni a Netflix politikai drámájának hatodik évadából, az epizódok számát pedig tizenháromról nyolcra kellett csökkenteni.

Az év elején Spacey ügyvédei megpróbálták elérni, hogy ejtsék a 31 millió dolláros kártérítési követelést. Arra hivatkoztak, hogy a színész legfeljebb „szexuális célzásokat” tett, viselkedése nem volt több „ártatlan évődésnél”, amellyel nem sértette meg az MRC szexuáliszaklatás-ellenes irányelveit.

Spacey és jogi csapata „nem tudja bizonyítani, hogy ez egy lezárt ügy” – ezzel indokolta a BBC tudósítása szerint megmásíthatatlan döntését Mel Red Recana bíró, aki megerősítette, hogy Spacey-nek ki kell fizetnie a kártérítést, amelyet még 2020 októberében ítéltek meg.

A 31 millió dolláros összeg nagy része, 29,5 millió dollár maga a kártérítés, nagyjából másfél millió dollár pedig a peres eljárás költsége, na meg persze az ügyvédi díjak.

Súlyos szerződésszegés, szexuális zaklatás, pedofília

„Elégedettek vagyunk a bírói döntéssel” – közölte Michael Kump, az MRC produceri iroda ügyvédje.

Spacey-t kivágták a Netflix politikai drámasorozatából, miután azt állították róla, hogy „módszeresen kizsákmányolta, szexuálisan zaklatta és tapogatta azokat a fiatal férfiakat, akikkel karrierje során filmes, televíziós és színházi projektekben dolgozott együtt” – ez állt az MRC eredeti keresetében.

Spacey többször is megszegte a szerződésnek a „professzionális módon” nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó kitételeit, amelyek „összhangban álltak az észszerű utasításokkal, gyakorlattal és irányelvekkel” – erre a következtetésre jutott a bíró.

A 63 éves Spacey öt évadon át játszotta a Kártyavár című sorozatban a könyörtelen politikust, Frank Underwoodot, mielőtt a vádak nyomán menesztették a House of Cardsból.

A színész júliusban megjelent a londoni Old Bailey bíróságon, ahol „határozottan” tagadta három felperes szexuális zaklatással kapcsolatos vádját. A visszaélések 17 éve történtek, amikor Spacey az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Az előzetes meghallgatásokra előreláthatóan a jövő év elején, magára a tárgyalásra 2023 júniusában kerül sor. Spacey-re októberben New Yorkban egy polgári per vár, amelyet első nyilvános áldozata, Anthony Rapp színész indított ellene. A hollywoodi sztár 2017-ben bocsánatot kért tőle, miután azzal vádolták, hogy megkörnyékezte az egykori gyerekszínészt.

(Borítókép: Kevin Spacey 2022. július 14-én. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Rovatok