Index Vakbarát Hírportál

Turisták tömege rekedt a kínai Hawaii-szigeten

2022. augusztus 11., csütörtök 06:10

A koronavírus iránti zéró tolerancia következményeként turisták tömege rekedt a Kína Hawaii-szigetének tartott Hainanon.

A legtöbben a sziget népszerű üdülővárosában, a délen fekvő Sanyában vesztegelnek, miután a hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében zárlatot rendeltek el – jelentette a CNN.

Felfüggesztették a tömegközlekedést, és korlátozták az emberek mozgását a városon belül. Az ott rekedt turistáknak hét napig kell maradniuk, és öt negatív tesztet kell felmutatniuk, mielőtt engedélyt kapnak arra, hogy elhagyják a várost.

Mintegy nyolcvanezer turista maradt az egymillió lakosú városban – He Si-gang alpolgármester szerint. A jelenleg Sanyában tartózkodók, továbbá azok, akik július 23. óta jártak a városban, a hétvégétől nem hagyhatják el Hainan szigetét – közölték a tartományi hatóságok.

A zárlatot a nyári idegenforgalmi idény csúcsán jelentették be a Vietnámhoz is közeli szigeten, amelyet homokos strandjai, trópusi erdői és csúcskategóriás szállodái miatt gyakran Kína Hawaiijának neveznek. Értelemszerűen rendkívül népszerű úti cél.

Egy utazáskövető cég adatai szerint a Sanyából induló járatok több mint 80 százalékát törölték szombaton. Az összes Sanyából induló vonatot is törölték – közölte ugyanaznap este a CCTV állami televízió.

Változatlanul zéró tolerancia

A sanyai hatóságok elismerték, hogy az intézkedések kellemetlenségeket okoztak a turistáknak. Ezek enyhítésére a többi között egyszerűsítették az utazási foglalások törlését, és féláras kedvezményeket kínáltak a szállodákban.

Magát a várost magas és közepes kockázati zónákra osztották. A korlátozások a kockázati szint függvényében változnak. Az egész város azonban „statikus irányítás” alatt áll – ez a hivatalos elnevezése a zárlatnak.

A Hainan sziget déli csücskében fekvő városban augusztus 1. és 6. között között 827 megbetegedést azonosítottak – ebből 240 megerősített esetet és 173 tünetmentes fertőzést. Kínában külön számolják a tünetekkel járó és a tünetmentes eseteket.

A számokból ítélve Hainanon a legsúlyosabb a helyzet az egész országban, a szárazföldi területeken ugyanis összesen 736 megerősített és tünetmentes fertőzöttet regisztráltak, kevesebbet, mint a szigeten.

A hainani hatóságok a járvány kitörésekor a rendkívül fertőző omikron BA.5.1.3 mutánsát mutatták ki, amely vélhetően tengerentúli halászok és kereskedők révén jutott el a szigetre Jazsu halászkikötőjéből.

A tesztelést a sziget mind a 10 millió lakosára kiterjesztik.

A kínai hatóságok áprilisban ennél még nagyobb szigorral léptek fel Sanghajban, amely hetekre gyakorlatilag szellemvárossá változott.

A zéró tolerancia elvén Peking azóta sem módosított. A fertőzésgyanús területeket – mint most Hainant – haladéktalanul lezárják a járvány megfékezése érdekében.

(Borítókép: Turisták Sanyában 2022. augusztus 9-én. Fotó: Wang Xiaobin/China News Service/Getty Images)

Rovatok