Index Vakbarát Hírportál

Évi 20 ezer elefántot mészárolnak le, tragikus a helyzet

2022. augusztus 12., péntek 10:25

Az augusztus 12-én tartott elefántok világnapja arra igyekszik felhívni az emberek figyelmét, hogy támogassák az illegális elefántcsont-kereskedelem, az orvvadászat és a csempészet ellen küzdő szervezeteket.

Augusztus 12-én van az elefántok világnapja, amelyet Patricia Sims kanadai filmes, valamint a thaiföldi Elefánt Visszatelepítési Alapítvány közös szervezésében alapítottak a thai királyné támogatásával. A jeles napot 2012-től ünneplik. 

Az elefántok világnapja arra igyekszik felhívni az emberek figyelmét, hogy támogassák az illegális elefántcsont-kereskedelem, az orvvadászat és a csempészet ellen küzdő szervezeteket, illetve azokat is, amelyek a vadon élő elefántok élőhelyét igyekeznek védeni – adta hírül a National Geographic.

Mint írják, manapság Kínában a legnagyobb az elefántcsont iránti igény, sokszor még az aranyét is meghaladja az ára, ez pedig minden korábbinál nagyobb veszélyt jelent az elefántokra. Mivel elképesztő a szegénység az elefántok közelében élő emberek körében, nagyon sokan ragadják meg az orvvadászat vagy az illegális kereskedelem lehetőségét: az elefántcsont-csempészet a világ egyik legjövedelmezőbb üzletévé vált.

Beszámoltak arról is, hogy 100 éve még mintegy 12 millió vadon élő elefánt volt, mára alig 400 ezer maradt, és évente 20 ezret mészárolnak le az orvvadászok. 

Rovatok