Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden ismét indulna az elnöki posztért

2022. augusztus 12., péntek 16:41

Több szövetségese szerint is arra készül Joe Biden elnök, hogy a novemberi félidős kongresszusi választások után néhány hónappal benyújtja újraválasztási kérelmét, és 2024-ben megismételje korábbi küzdelmét Donald Trumppal.

Joe Biden újraválasztást célzó elhatározása annak ellenére erősödött meg, hogy a legtöbb közvélemény-kutatás szerint a demokraták többsége nem támogatná a most 79 éves elnök erre irányuló törekvéseit. Az elnökhöz közel állók szerint azonban Joe Biden felbuzdult a közelmúltban tapasztalt törvényhozási, gazdasági és külpolitikai győzelmeken, és szilárdan elkötelezte magát amellett, hogy ismét megakadályozza Donald Trump visszatérését a Fehér Házba – írja a Bloomberg

Az elnök azt mondta, hogy újra indulni készül a posztért 

– közölte Anita Dunn, a Fehér Házba nemrég visszatért régi szövetséges. – Az embereknek komolyan kellene venniük a szavait – tette hozzá. 

A saját pártjában is megcsappant a népszerűsége 

A Kongresszus három demokratája a közelmúltban azt javasolta Joe Bidennek, hogy adja át a helyét egy fiatalabb elnökjelöltnek, többen pedig határozottan elutasították az újraválasztását. Egy újonnan készült közvélemény-kutatás szerint az elnök támogatottsága mindössze negyven százalék. Joe Biden közeli szövetségesei szerint azonban azzal párhuzamosan nőtt az eltökéltsége, ahogy egyre több és több derült ki Donald Trump capitoliumi zavargásokban betöltött szerepéről. 

Nemrégiben FBI-ügynökök kutatták át Donald Trump floridai birtokát titkosított dokumentumok után kutatva, amelyeket esetleg elvitt magával a Fehér Házból. Joe Biden gyakran emlegeti azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint fej fej mellett győzné le Donald Trumpot 2024-ben, továbbá meggyőződése, hogy azért nyerte meg a demokrata jelölést 2020-ban, mert ő jelentette a legjobb esélyt az egykori elnök hatalomból való eltávolítására.

Az amerikai elnököt aggodalommal tölti el a demokrácia helyzete 

Joe Biden augusztus elején a Demokrata Párt aktivistáival találkozott, ahol azt mondta: aggódik amiatt, hogy a demokráciát fenyegető veszély „nem csökkent, sőt ha valami, akkor nőtt”. Jelenleg semmit nem tart fontosabbnak annál, mint hogy biztosítva legyen a párt azon helyzete, hogy meg tudja nyerni az időközi választásokat – tette hozzá.

Szilárdul hitte, hogy ő az egyetlen ember, aki legyőzheti Donald Trumpot, amikor az újraválasztásért indult, és igaza is volt 

– mondta Cedric Richmond egykori kongresszusi képviselő és a Fehér Ház munkatársa, aki a Demokrata Nemzeti Bizottsághoz költözött annak érdekében, hogy segítse a politikai koordinációt.

Egyértelmű volt, hogy ő a legjobb jelöltünk 

– tette hozzá, míg a Joe Biden népszerűségét vagy korát firtató vádakra csak annyit mondott: „bosszantók és idegesítők”.

A tényleges bejelentés az időközi választások utáni néhány hónapban történik meg, de a szövetségesek szerint a Demokrata Párt irányított testületével való felgyorsított kommunikáció – amelynek célja, hogy erőforrásokat juttasson az ingadozó államokba – a legbiztosabb jele annak, hogy az elnök második megméretésre készül. 

Joe Biden kilátásai egyértelműen javultak az utóbbi időben 

Joe Biden kilátásai az utóbbi időben tapasztalt sorozatos politikai győzelmeknek köszönhetően egyértelműen javultak. Hosszú évtizedek óta ő az, aki aláírt egy fegyverbiztonsági törvényt, döntés született egy közel félmilliárd dolláros klímavédelmi segélycsomagról, valamint csökkentették a vényköteles gyógyszerek árát is. Július végén dróncsapást rendelt el, amelyben életét vesztette az al-Káida vezetője, Ajmán az-Zavahiri. A legutóbbi inflációs és foglalkoztatási adatok továbbra is erőteljes gazdasági növekedésre, valamint a gáz- és élelmiszerárak mérséklődésére utalnak.

Közeli szövetségesei bíznak a győzelmében. 

Ha azt mondja, indul, akkor úgy is lesz. Ha pedig indul, akkor meg is nyeri 

– kommentálták. 

Rovatok