Index Vakbarát Hírportál

Szíriából Irakba szállítottak az Iszlám Állammal kapcsolatban álló 620 irakit

2022. augusztus 12., péntek 21:03

Az északkelet-szíriai kurd hatóságok az Iszlám Állam terrorszervezethez közel álló, 620 irakit szállítottak át Irakba – közölte pénteken egy szíriai szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szíriai aktivistaszervezet szerint az északkelet-szíriai kurd hatóságok 620 irakit – az Iszlám Állam fegyvereseinek az eddig az al-Holban lévő táborban őrzött hozzátartozóit –, valamint ötven Iszlám Állam-harcost és parancsnokot szállítottak át Irakba. Ezeket az embereket korábban a kurd vezetés alatt harcoló ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik börtönében tartották fogva.

Az év eleje óta immár ez a negyedik ehhez hasonló, az iraki hatóságokkal együttműködve végrehajtott művelet. A kurd ellenőrzés alatt álló al-Hol el-Haszeke tartományban található, nem egészen tíz kilométerre az iraki határtól.

A százötven család tagjai csütörtökön hagyták el a tábort – közölte az északkelet-szíriai kurd autonóm terület közigazgatásának egyik vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

Szerdán az INA hivatalos iraki hírügynökség idézte a belső menekültek minisztériumának szóvivőjét, aki megerősítette, hogy idén várhatóan ötszáz családot toloncolnak vissza Irakba.

Az elmúlt hónapokban több száz, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló iraki hagyta el a túlzsúfolt al-holi tábort, ahol az ENSZ szerint mintegy 56 ezer ember él.

Északkelet-Szíriában található kurd börtönökben összesen 3500 iraki fogvatartottat őriznek – nyilatkozta júniusban egy magas rangú iraki katonai vezető.

Az Iszlám Állam ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatásával az első vonalban harcoló Szíriai Demokratikus Erők 2019-ben győzelmet arattak a dzsihadista szervezet ellen, kiűzve a lázadókat utolsó kelet-szíriai menedékükből.

Irak 2017 végén kiáltotta ki a győzelmet az Iszlám Állam felett, amelyet az összes iraki erősségéből kiűzött.

Rovatok