Index Vakbarát Hírportál

Lopott antik szobrok térnek vissza Olaszországba

2022. augusztus 12., péntek 20:36

Orpheusz és a szirének visszatérnek Olaszországba. A Los Angeles-i Getty Múzeum pénteken közölte, hogy visszaadja Olaszországnak az illegálisan kivitt ókori görög szoborcsoportot.

A csoportot egy költő és két éneklő sellő életnagyságú terrakottafigurája alkotja, a Kr. e. IV. századból származó alkotást Pugliában találták. Ekkorra teszik egyébként az úgynevezett Magna Graeciát  (Nagy Görögországot) alkotó dél-itáliai görög városállamok kulturális fénykorát – írja az MTI. A szobrokat a múzeum alapítója, John Paul Getty vásárolta meg egy ma már nem működő svájci banktól, nem sokkal a halála előtt.

Olaszország 2006 óta próbálja visszaszerezni a szoborcsoportot. Matthew Bogdanos manhattani ügyész nemrég bizonyította be, hogy a csoportot törvénytelenül vitték az Egyesült Államokba Olaszországból: szakértők egy csoportja úgy véli, hogy illegális feltárások által juthattak hozzájuk.

A mediterrán ország az ügyész erőfeszítéseinek köszönhetően nemrég 142 másik régiséget is visszakapott, ezek többsége Michael Steinhardt New York-i üzletember gyűjteményéből származott.

Rovatok