Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépést jelentett be a Ryanair, megszólalt a vezérigazgató is

2022. augusztus 12., péntek 19:52

Hét, Magyarországot érintő útvonalon is csökkenti a járatai számát a Ryanair azt követően, hogy a minap bejelentették: nyolc útvonalon teljesen megszüntetik a közlekedést novembertől. A vállalat szerint a magyar utasok és a Magyarországra utazók így csak drágában utazhatnak majd, és a turizmus is visszaesik. Michael O'Leary, a cég vezérigazgatója mindeközben azt mondta: az egészről a magyar kormány „idióta” különadója tehet.

A Ryanair a minap arra hivatkozva jelentette be nyolc útvonal törlését, hogy az extraprofitadó mellett nem éri fenntartaniuk ezeket. A lépés miatt Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torino városokba nem fog többé járat indulni Budapestről. 

A légitársaság most azt is közölte, hogy további hét útvonalon csökkentik a járatok számát idén novembertől, így az alábbi városokba ritkábban közlekednek a gépeik:

A Ryanair ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a magyar kormány extraprofitos különadója kényszeríti őket erre, és hogy a lépés súlyos károkat okozhat a magyar turizmusnak, közlekedésnek és gazdaságnak is idén télen.

Megszólalt a vezérigazgató

Közleményükben idézték a vállalat vezérigazgatóját, Michael O’Learyt is, aki azt mondta: sajnálják, hogy a magyar kormány döntése miatt „drágábbá és kevésbé versenyképessé válik” a repülés Magyarországon. Szerintük a kormány lépése érthetetlen, és „csak arra jó, hogy növeli a Magyarországra és Magyarországról való repülés költségét, miközben más Közép-Európai országokban nem kell ilyen adóterhet fizetniük

Ezeket a járatok és útvonalakat olyan olcsóbb és szomszédos országokba irányítjuk át, mint Szlovákia, Ausztria, Horvátország és Románia, amelyek egyikében sem szabtak ki semmilyen idióta extraprofit-különadót a veszteséges légitársaságokra

– fogalmazott O’Leary, aki júniusban már komoly csörtéket vívott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel

A Ryanair közleményében azt is hozzátették: azokat az utasokat, akik már jegyet foglaltak ezeknél az útvonalaknál és járatoknál télre, a következő napokban e-mailben értesítik a változásokról. Az érintetteknek a jegyár visszatérítését javasolják, valamint a jegyek átfoglalását is felajánlják majd azért, hogy az utasok „Budapest helyett egy másik, olcsóbban működő reptérre” utazhassanak.

Megbírságolták őket, kiderült az oka

Mindeközben a Ryanair ellen zajlik egy fogyasztóvédelmi eljárás Magyarországon, amelyben a cég 300 millió forintos bírságot kapott hétfőn. Arról, hogy pontosan mi volt ennek az oka, és mivel érvelt az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság, ebben a cikkünkben számoltunk be.

(Borítókép: Michael O’Leary. Fotó: Justin Tallis / AFP)

Rovatok