Index Vakbarát Hírportál

Hárman meghaltak az osztrák határon egy orosz embercsempész miatt

2022. augusztus 13., szombat 16:31

Három ember meghalt Ausztriában, miután egy embercsempész megpróbált megszökni a rendőri ellenőrzés elől, és a migránsokat szállító kisteherautó felborult – közölte szombaton az osztrák rendőrség. A Kronen Zeitung szerint egy orosz embercsempész vezette a járművet, amelynek magyar rendszáma volt.

A baleset a szlovák és a magyar határ közelében, Köpcsénynél (Kittsee) történt. A rendőrség szerint az autó vezetője hirtelen gázt adott, amikor meglátta az autópályán a rendőröket, de nem tudta bevenni a kanyart a következő lehajtónál, és a kisteherautó felborult. 

A rendőrség szerint mintegy húszan voltak a járműben, köztük gyerekek is.

A balesetben egy nő és két férfi meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek. 

A járművet vezető embercsempészt őrizetbe vették a rendőrök – számolt be az MTI az osztrák rendőrség híradása alapján. 

Heten elmenekültek a helyszínről

A Kronen Zeitung az esetről beszámolva azt is hozzátette, hogy a baleset idején a kisteherautóban tartózkodók közül többen is kirepültek a járműből. Ráadásul az utasok közül heten elmenekültek a helyszínről, őket még mindig keresik a rendőrök. 

Ami a sérülteket illeti, az osztrák lap szerint összesen hét súlyos sérült van, közülük egy személy van életveszélyes állapotban. A Kronen Zeitung ezenkívül úgy tudja, hogy 4 kiskorú utazott a járműben, és ők is megsérültek. 

Magyar rendszámú jármű, orosz embercsempésszel

Az osztrák lap ezenkívül azt írta, hogy az embercsempész egy orosz férfi volt, és hogy a járműnek magyar rendszáma volt. 

Az esettel kapcsolatban Gerhard Karner osztrák belügyminiszter is megszólalt, aki azt mondta: az eset ismét rávilágít arra, hogy milyen „gátlástalan és „brutális eszközökkel operál az embercsempész-maffia. 

Sosem volt még ennyire fontos, hogy határozottan fellépjünk a szervezett bűnözés ezen formája ellen. A mai incidens ismét megmutatta, hogy az emberi élet semmit sem számít az embercsempész-maffiának

– mondta a miniszter, aki arra is utalt, hogy az utasok – az embercsempészek hamis ígéreteinek bedőlve – az életüket kockáztatják egy-egy ilyen úton. 

Rovatok