Index Vakbarát Hírportál

Infláció elleni törvénycsomag várja az amerikai elnök aláírását

2022. augusztus 13., szombat 14:53

A szenátus után az amerikai törvényhozás alsóháza is elfogadta helyi idő szerint péntek este a gazdasági stabilitásról szóló, több milliárd dolláros törvénycsomagot, így az már csak Joe Biden amerikai elnök aláírására vár.

A képviselőház 220 demokrata párti képviselő támogatásával és a Republikánus Párt 207 képviselőjének ellenzésével, az ehhez szükséges egyszerű többséggel fogadta el a 430 milliárd dolláros törvénycsomagot.

Az úgynevezett infláció elleni törvénycsomag végső soron nemcsak az államkassza veszteségét igyekszik csökkenteni különféle adóreformokkal – 739 milliárd dollár bevételt generálva az Egyesült Államoknak –, de a klímavédelem szempontjából is jelentős, pozitív változásokat ígér.

A Biden-kormány mindezt többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, a vényköteles gyógyszerek árazásának megreformálásával, valamint a nagyvállalatokra érvényes, 15 százalékos vállalati minimumadó kivetésével tervezi elérni.

Munkahelyek elvesztésétől tartanak a republikánusok

A felsőház múlt vasárnap fogadta el a törvényjavaslatot. A maratoni, 27 órás felsőházi ülés során részletes szavazást tartottak, s a törvénycsomag szinte minden pontját külön-külön megvitatták. A szavazáson 50 szenátor támogatta és ugyanennyi ellenezte a csomagot, így végül Kamala Harris demokrata párti alelnök – aki egyben a felsőház elnöke – szavazata volt a döntő, ami a törvénycsomag elfogadásához vezetett a szenátusban.

Joe Biden az MTI beszámolója szerint azt ígérte, hogy már a jövő hét elején aláírja a törvényt, szeptember 6-án pedig az infláció elleni, történelminek nevezett törvénycsomag apropóján a Fehér Házban ünnepséget tartanak.

A republikánus párti képviselők ellenezték a törvényjavaslatot, mert szerintük a vállalatok megadóztatása munkahelyek elvesztésével jár, és csak tovább súlyosbítja az inflációt.

A Demokrata Párt képviselői mindazonáltal üdvözölték a döntést, és abban bíznak, hogy az intézkedések javítják az esélyeiket a novemberi kongresszusi választásokon. Az előzetes felmérések szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak van nagyobb esélye többséget szerezni a képviselőházban, de még akár a szenátusban is.

Rovatok