Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az európai villamosenergia-ellátás, nagy probléma lehet télen

2022. augusztus 13., szombat 13:36

A pusztító hőség és szárazság miatt egész Európában veszélybe kerülhet a villamosenergia-ellátás. Franciaországban még az atomerőművek sem működnek megfelelően, ugyanis kevés a víz a hűtésre.

Összességében már húsz százalékkal csökkent a vízenergiából származó villamos energia. Az Egyesült Királyságban a fosszilis, a nukleáris és a napenergia-forrásokból származó energia termelésének esetében is érezteti hatását a szárazság. Ennek az az oka, hogy magas hőmérsékleten sokkal rosszabbul funkcionálnak mind az erőművek, mind pedig a napelemek – írja a BBC

Azoknak a nukleáris létesítményeknek a kapacitását, amelyek hűtéséhez folyóvizet használnak, korlátozták. Az elhúzódó száraz időszak tovább növeli a nyomást az energiaellátáson, miközben Európának egyébként is alternatív források után kell néznie az ukrajnai háború miatt. A vízenergia fontos részét képezi Európa energiaforrásainak, de a tározók vízhiánya és a kiszáradó folyók jelentősen csökkentették a villamosenergia-termelés lehetőségét. 

Olaszország

Az olasz energiának körülbelül egyötöde származik vízenergiából, de az elmúlt egy évben ez negyven százalékkal csökkent. Spanyolország hasonló problémával küzd, ahol negyvennégy százalékkal csökkent a megtermelt villamos energia mennyisége. Norvégia is vízhiánnyal néz szembe: az ország arra hívta fel a figyelmet, hogy csak abban az esetben tud vizet exportálni más országok számára, ha fel tudja tölteni a tározóit. 

A víziparban a modernizáció elmaradása, illetve a távvezetékekbe való beruházás hiánya is problémát okoz.

Nagy problémával fogunk szembenézni télen. Ez egy figyelmeztető jel, hogy a jövőben több pénzt fektessünk a fejlesztésekbe 

– nyilatkozta Eddie Rich, a Nemzetközi Vízenergia-szövetség munkatársa. 

Hiába a francia atomreaktorok

Franciaország atomreaktorainak a fele nem működik az extrém meleg időjárás miatt. A működő reaktorokat a folyók vizével hűtik, ám a víz folyamatosan fogy, ráadásul a hőség miatt túl meleg is. Franciaország és az Egyesült Királyság egymás villamosenergia-piacára támaszkodik, ezért a jelenlegi helyzet súlyos gondokat okozhat. 

Ha Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak az ellátása egyszerre ennyire leterhelt, akkor senki sem tudja, mi fog történni

– közölte Kathryn Porter, a Watt-Logic energiaügyi tanácsadója.

Továbbra is szélsőséges az időjárás

Európában annyira szélsőségesen forró az időjárás, hogy komoly veszélybe kerültek a kontinens folyóvizei. A Rajna felső részét már teljesen lezárhatják a hajóforgalom elől az alacsony vízszint miatt, de a Loire és a Pó is vészesen kiszáradt. A német gazdaság súlyos válságba kerülhet, mert Rajna Európa fontos munkahajójának számít. A nagyobb hajókat már nem engedik át a vízen, mások pedig a terheiken kénytelenek enyhíteni. A Duna felmelegedése miatt veszélybe kerültek a folyó pisztrángjai. 

Rovatok