Index Vakbarát Hírportál

Több kínai cég is kivonul a New York-i tőzsdéről

2022. augusztus 13., szombat 15:27

Pénteken öt olyan, az Egyesült Államokban jegyzett kínai cég jelentette be önkéntes kivonulását a New York-i tőzsdéről, amelynek könyvvizsgálatát az amerikai értékpapír-felügyelet végezte.

Még ebben a hónapban kérvényt nyújtanak be annak érdekében, hogy vezessék ki az amerikai letéti részvényeiket a tőzsdéről – közölte az olajipari óriás Sinopec és a China Life Insurance, az Aluminium Corporation of China (Chalco), a PetroChina, valamint egy különálló Sinopec-vállalat, a Sinopec Shanghai Petrochemical is. 

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) még májusban nevezte meg ezt az öt vállalatot más cégekkel egyetemben mint olyan vállalkozásokat, amelyek nem teljesítik az amerikai könyvvizsgálati előírásokat. Az öt cég nem tett arra vonatkozó említést, hogy a kivonulás oka Nancy Pelosi tajvani látogatása lenne – írja a Reuters

Peking és Washington már régóta próbálnak elrendezni egy könyvvizsgálati vita miatt kirobbant konfliktust. A tárgyalások eredménye azonban az is lehet, hogy ha Kína nem teljesíti Washington azon követeléseit, hogy teljes hozzáférést biztosítson nekik az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok könyveléséhez, akkor kitiltják a kínai vállalatokat az amerikai tőzsdékről. Peking azonban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem hajlandó teljesíteni ezt a kérést. 

Ezek a vállalatok szigorúan betartották az amerikai tőkepiac szabályait és szabályozási követelményeit az amerikai tőzsdei bevezetésük óta, és saját üzleti megfontolásuk alapján döntöttek a tőzsdéről való kivonás mellett

– írja a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CSRC) közleményében.

A több mint egy évtizede tartó felügyeleti vita decemberben érte el a csúcspontját, amikor a SEC véglegesített szabályainak értelmében potenciálisan megtiltották a kínai vállalatokkal való kereskedést – a testület szerint ez 273 céget érint. 

Rovatok