Index Vakbarát Hírportál

A britek egyharmadát szegénység fenyegeti télen

2022. augusztus 13., szombat 10:59

A britek egyharmada januárban – helyi mércével – a szegények sorába lép azok után, hogy energiaszámlájuk éves díja eléri a 4200 fontot.

A jövő év első három hónapjában 10,5 millió háztartást fog sújtani a tüzelőínség, ami azt jelenti, hogy az energiaköltségek kifizetése utáni jövedelmük a szegénységi küszöb alá süllyed – állítja a kérdéssel foglalkozó civil szervezet, az End Fuel Poverty Coalition.

A szigetországban a szegénység mércéje, ha egy háztartás nem éri el az átlagjövedelem 60 százalékát, ami a hivatalos statisztikák szerint 2021-ben évi 31 ezer font, azaz csaknem 14,5 millió forint volt – emlékeztetett a CNN.

Az előrejelzések a Cornwall Insight kutatócég becslésein alapulnak, amit a Sky News tételesen felsorolt. Az átlagos háztartási energiaszámla októbertől várhatóan évi 3582 font (1,67 millió forint), januártól pedig már 4266 font (csaknem 2 millió forint) lesz.

Hónapra lebontva a háztartások energiára szánt kiadása 2023-tól 355 font, átszámítva 165 ezer forint lesz. Az előrejelzések szerint azonban az áremelkedés januárban még nem fog megállni.

A kutatócég közölte, hogy a nagykereskedelmi árak megugrása és a brit szabályozó hatóság ársapka-számítási módjának megváltozása miatt felülvizsgálta adatait. A láthatáron talán némi enyhülés mutatkozhat. A Cornwall Insight arra számít, hogy a számlák díjai 2023 második felében csökkenni kezdenek.

Az energiára szánt kiadások már tavaly, az ukrajnai háború kitörése előtt emelkedni kezdtek, mivel a globális földgázellátás korlátai rekordszintre emelték a nagykereskedelmi árakat. Oroszország február végi ukrajnai inváziója csak tetézte a helyzetet.

Fűtés vagy étkezés

Az átlagos brit háztartás energiaszámlája csak az idén 54 százalékkal emelkedett, ami fokozza a megélhetési válságot.

Sok brit arra kényszerült, hogy válasszon a fűtés és az étkezés között.

Májusban a kormány 15 milliárd fontos támogatási csomagot jelentett be. Ebbe beletartozik, hogy 29 millió háztartás októbertől 400 fontot, 187 ezer forintot kap az energiaszámlák terheinek enyhítésére.

A kormányzati támogatás jelenlegi szintje „csepp a tengerben” – állítja Simon Francis, az End Fuel Poverty Coalition koordinátora.

Ha a 400 font nem volt elég ahhoz, hogy a korábbi előrejelzésének hatását csökkentsék, „akkor most biztosan nem elég” – hangoztatta Craig Lowrey, a Cornwall Insight vezető tanácsadója.

Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere, aki a legesélyesebb arra, hogy szeptemberben a menesztett Boris Johnson miniszterelnök helyére lépjen, közvetlen segítség helyett adócsökkentést javasolt a számlákkal küszködő emberek megsegítésére.

Riválisa, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter ezzel szemben azzal érvel, hogy az állami támogatást kell növelni.

Eközben a Brit Ipar Konföderációja, a CBI – az ország vezető gazdasági szervezete – sürgette Johnsont: mielőbb hozza össze potenciális utódait, hogy megállapodjanak a háztartások és a vállalkozások energiaszámlákkal kapcsolatos támogatásának módjáról. A szervezet azt javasolja, hogy az intézkedéseket augusztus 26-án, az októberi ársapka meghatározásának napján tegyék közzé.

Az új brit miniszterelnök nevét a Konzervatív Párt már zajló választása után, szeptember 5-én teszik közzé.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok