Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban a „hiszek” lett a legnépszerűbb szó

2022. augusztus 13., szombat 13:01

Olaszország jelképes helyszínein indította el választási kampányát a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, mely Lampedusán megvilágította a bevándorlók érkezési helyszíneként ismert kikötőt, Milánóban a közbiztonságilag veszélyes központi pályaudvart, Rómában pedig az adóhivatal és a nyugdíjintézet székházát péntek este.

Óriási fénytáblát vetítettek ki a négy helyszínen: kék alapon sárga betűkkel a „hiszek” (Credo) szó volt olvasható a lampedusai kikötő mólója falán, valamint a milánói és római épületeken.

Bevilágítjuk Olaszország jövőjét – indította el a Liga választási kampányát Matteo Salvini.

A jobboldali párt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szövetségeseivel, az Olasz Testvérekkel (FdI) és a Hajrá, Olaszország!-gal (FI) közösen kidolgozott 15 pontos kormányprogram-tervezetet. Ezt követően a Liga saját, kétszáz oldalas programot közölt, és kiválasztotta jelszavát a szeptember 25-i választásokra.

Néhány óra alatt a legnépszerűbb szó Olaszországban

A „credo” kifejezés egyszerre a hinni ige első szám első személyű alakja, másrészt hitet is jelent. Néhány óra alatt a legkeresettebb szóvá vált az olaszországi közösségi oldalakon.

Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban

– írta profiljain Matteo Salvini.

A párt közleménye szerint az Európa migrációs kapujának számító Lampedusáról a Liga azt üzeni, hogy hisz a határok ellenőrzésében, valamint abban, hogy „egyetlen olaszt sem szabad elfelejteni vagy hátrahagyni”.

A milánói központi vasútállomást azért választották, mivel a Liga a biztonság, a modernitás, a sebesség jelképévé akarja tenni a jelenleg „kallódókkal” teli pályaudvart.

Az adóhivatal római székházának megvilágításával a Liga azt hirdeti, hogy igazságosabb adózási rendszerben hisz. Az INPS társadalombiztosítási intézet megvilágítása pedig a „méltóságteljesebb” nyugdíjazás szorgalmazását jelképezi, és generációváltást a fiatalok munkahelyteremtésével.

Matteo Salvini felsorolta, miben hisz

Szombaton a párt Credo címmel újabb program-összefoglalót közölt, melyben Matteo Salvini felsorolta, miben hisz. Kifejtette, hogy hitét a mai társadalommal helyezi szembe, mely szerinte „gyökerek, identitás és minőség nélküli, és nem hisz már semmiben”. Kiemelte, hogy a törvényes és ellenőrzött migrációban hisz, az emberkereskedelem megállításában, az illegális kikötések leállításában.

Hiszek a templomtornyok uralta olasz városokban, a saját haza iránti szeretetben, a közbiztonságban, a család védelmében, mely az üres bölcsőket helyettesíti, hiszem, hogy szeptember 25. a szabadság és a részvétel napja lesz

– írta Salvini.

Elsők az olaszok

Ezzel egy időben a Liga bemutatta a Salvini arcképe által uralt választási plakátjait, melyek azt hirdetik, hogy elsők az olaszok, a Liga nullára csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, energetikai önállóságot biztosít az országnak, és megreformálja a nyugdíjrendszert.

A Liga a felmérésekben 14 százalék körül szerepel, lemaradva a majdnem tíz százalékponttal erősebbnek mért Olasz Testvérek mögött, melynek elnöke Giorgia Meloni. A most 46 százalékra becsült jobbközép szövetség győzelme esetén a több szavazatot szerző párt adhatja a miniszterelnököt. Az MTI szerint a Liga a választási kampányt a támogatottsága növelésére építi, hogy minél erősebb miniszteri pozíciókat tudjon szerezni az esetleges közös kormányzás esetén.

A jobbközép szövetség pártjai a kampányban is megelőzték a baloldali koalíciót, mely augusztus 7-én megalakult, majd ugyanazon a napon fel is bomlott, és még a programját sem hozta nyilvánosságra.

Rovatok