Index Vakbarát Hírportál

Tajvan köszöni, de Kína túlreagálta

2022. augusztus 13., szombat 08:24

A tajvani külügyminisztérium szombaton kiadott nyilatkozatában „őszinte háláját” fejezte ki az Egyesült Államoknak, amiért konkrét lépésekkel segítette a Tajvani-szoros és a térség biztonságának megőrzését.

Tajvan szombati köszönetnyilvánító nyilatkozata a Fehér Ház pénteki állásfoglalására reagált, amelyben Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős koordinátora kifejtette, hogy Kína „túlreagálta” Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását.

Nem csökkent a kínai fenyegetés mértéke

A tajvani nyilatkozat szerint Kína Tajvan felé irányuló „indokolatlan katonai és gazdasági megfélemlítése” csak a globális demokratikus tábort alkotó országok összetartását és ellenállóképességét erősítette meg – írja az MTI.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön azt mondta, hogy nem csökkent a Pekingből érkező fenyegetőzés mértéke, de a Pelosi múlt heti látogatását követő – a sziget körüli eddigi legnagyobb – kínai hadgyakorlat hevessége csillapodni látszik.

Tajvanban 1949-ben kiáltották ki a Kínától független köztársaságot, de Peking sajátjaként tekint a szigetre. Kínai vezetők korábban többször is kijelentették: ha kell, erővel foglalják el Tajvant és érik el az ország újraegyesítését.

(Borítókép: Caj Jing-ven 2022. március 8-án. Fotó:  Walid Berrazeg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Rovatok