Index Vakbarát Hírportál

Ismét erdőtűz tombol Spanyolországban, 1300 embert evakuáltak

2022. augusztus 14., vasárnap 18:06

A kelet-spanyolországi Aragón tartomány nyolc falujából több mint 1300 embert evakuáltak a hatóságok a közelben tomboló erdőtűz miatt.

Javier Lambán, az autonóm régió elnöke vasárnap közölte: Anón de Moncayo, Alcalá de Moncayo, Vera del Moncayo, El Buste, Bulbuente, Ambel, Trasmoz és Talamantes lakóit távolabb fekvő települések sportközpontjaiban szállásolták el. Mint mondta, a kitelepítésekre elővigyázatosságból volt szükség, épületeket egyelőre nem fenyegetnek közvetlenül a lángok.

A tartományi kormány vezetője beszélt arról, hogy az erdőtűz szokatlanul nagy sebességgel terjed, és aggasztó a Moncayo természetvédelmi övezet közelsége, amelynek tűz általi elérése „katasztrófát” jelentene.

Lambán kritikusnak nevezte a helyzetet a kiszámíthatatlan időjárási körülmények miatt. Az erős szél és a nagy hőség nehezíti az oltást. Több mint háromszáz tűzoltó vesz részt az oltásban, a szomszédos tartományokból, Navarrából, Kasztília-La Manchából, valamint Kasztília és Leónból is érkezett segítség. 

A hatóságok előzetes becslése szerint a tűz eddig mintegy nyolcezer hektárnyi területet perzselt fel.

Máshol is erdőtüzekkel küzdenek

A dél-európai ország számos pontján küzdenek most erdőtüzekkel, például az Ebro folyó völgyében már 2200 hektárt emésztettek fel a lángok. A hatóságok még nem döntöttek, hogy elrendelnek-e kitelepítéseket a környéken. Az oltásban a katonaság is közreműködik.

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint Spanyolországban idén eddig több mint 237 ezer hektárnyi területet pusztított el erdőtűz. Két ember életét vesztette, 58-an megsérültek, és 24 ezer embert kellett evakuálni.

Európában minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz, erről itt írtunk bővebben. Nemrég a szomszédos Kárpátalján is erdőtűz ütötte fel a fejét, Csehországban pedig sikerült megfékezni a lángokat.

Rovatok