Index Vakbarát Hírportál

Cementtel tiltakoznak a klímaaktivisták Franciaországban

2022. augusztus 14., vasárnap 17:50

Dél-Franciaországban cementet töltenek a klímaaktivisták a golfpályák lyukaiba, hogy ezzel fejezzék ki a tiltakozásukat, ugyanis a golfpályákra az országot sújtó aszály ellenére sem vonatkozik a víztilalom.

Több vitát is okozott Franciaországban az a határozat, miszerint a golfpályákra nem vonatkozik az általános víztilalom, mert az ország közel száz településének egyáltalán nem biztosított az ivóvízellátása. A golf a „kiváltságosok szabadidős iparága” – írták a közleményükben. 

A golfpályák üzemeltetői azzal érvelnek, hogy víz nélkül a pályák három nap alatt a használhatatlanságig tönkremennének. Ahhoz hasonlítható a helyzet, mint amikor valaki egy jégpályát akar üzemeltetni, csak jég nélkül – vélekedett Gérard Rougier, a Francia Golfszövetség képviselője.

Az Extinction Rebellion nevű mozgalom petíciót is indított az ügy érdekében. Ebben azt írják: a politikának nem szabadna hagynia, hogy a gazdasági érdekek legyőzzék az ökológiai érdekeket – írja a BBC

Míg a lakosok a legsúlyosabban érintett településeken nem öntözhetik kertjüket, és nem moshatják autójukat, a golfpályák megmenekültek az országos korlátozásoktól

– olvasható a felhívásban.

Annak ellenére, hogy országos szinten rendelték el a víztilalmat, a végrehajtása regionális szinten történik; eddig pedig csak egyetlen franciaországi településen döntöttek úgy, hogy a golfpályákat sem lehet öntözni. 

Rovatok