Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás történt Jeruzsálemben

2022. augusztus 14., vasárnap 08:16

Feltételezett terrortámadás történt Jeruzsálem több pontján. A fegyveresek elmenekültek a helyszínről, a rendőrség jelenleg is keresi őket. A támadások egy héttel azután történtek, hogy a Gázai övezetben palesztin fegyvereseket célzó izraeli rajtaütésekben 44 embert öltek meg.

Hárman meghaltak és legalább hét ember megsérült, miután ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Jeruzsálem különböző pontjain. A katasztrófavédelem beszámolója szerint a támadók helyi idő szerint 22 óra után rálőttek egy buszra, és lövöldözni kezdtek a Siratófal melletti parkolóban.

A fegyveresek a támadás után elmenekültek, a rendőrség jelenleg is vizsgálja tartózkodási helyüket. Az azonban egyelőre nem világos, hány támadó volt összesen. A hatóság szóvivője a helyi sajtónak azt nyilatkozta, hogy az esetet feltételezett terrortámadásként kezelik.

A mentőszolgálat beszámolójából kiderült, több sérültet is el kellett látniuk, akik közül ketten kritikus állapotban vannak. Hozzátették: az áldozatokat – hat férfit és egy nőt – jeruzsálemi kórházakba szállították.

A közösségi médiában felfegyverzett rendőrök láthatók a helyszínen, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy az embereket rövid időre megakadályozták abban, hogy elhagyják a nyugati falat. Kiemelték: a rendőrség megkezdte a terület biztosítását, az ügy kivizsgálását és az elmenekült gyanúsítottak felkutatását.

Megvárta, amíg az utasok felszálltak

Egy helyi lap szerint egy támadó megvárta, amíg a busz megérkezik a megállóba, majd azután nyitott tüzet, hogy az utasok felszálltak.

A busz tele volt, zsúfolásig megtelt. Megálltam egy buszmegállóban, majd lövöldözést hallottam, az emberek kiabálni kezdtek, többen megsérültek a buszon

– mondta a sofőr.

A Sky News azt írta, a Siratófal a judaizmus egyik legszentebb helye, és minden évben hívők ezrei zarándokolnak el a helyszínre imádkozni.

A támadások egy héttel azután történtek, hogy a Gázai övezetben palesztin fegyvereseket célzó izraeli rajtaütésekben 44 embert öltek meg. Az Egyiptom által közvetített tűzszünet vetett véget a három napig tartó heves erőszaknak.

(Borítókép: Rendőrök a terrortámadás helyszínén Jeruzsálemben 2022. augusztus 14-én. Fotó: Ammar Awad / Reuters)

Rovatok