Index Vakbarát Hírportál

Amerikai törvényhozók landoltak Tajvanon, miközben Kína még hadgyakorlatozik

2022. augusztus 14., vasárnap 16:25

Vasárnap az amerikai szenátus és képviselőház több politikusa landolt Tajvan szigetén egy kétnapos látogatás részeként. Mindeközben továbbra is tart a sziget mellett rendezett kínai hadgyakorlat.

Tajvannál azt követően feszült pattanásig a helyzet, hogy két hete Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke hivatalos látogatást tett a szigeten, amelyet Kína magának követel. Kína ezután a Tajvani-szorosban hadgyakorlatba kezdett, amely még most is tart.

Ennek ellenére most egy amerikai delegáció landolt a szigeten, amelyet Ed Markey, az amerikai szenátus kelet-ázsiai külpolitikáért felelős bizottságának elnöke vezet. Vele tartott még az amerikai képviselőház négy törvényhozója is.

A hírt a tajvani elnöki hivatal azzal is megerősítette, hogy több fotót közölt a szigeten landoló amerikai tisztviselőkről.

A látogatásnak nem minden részlete ismert, azt viszont a tajvani elnöki hivatal már közölte, hogy helyi idő szerint hétfő reggel az amerikai politikusok találkoznak Caj Jing-ven tajvani elnökkel. 

Mindeközben Ed Markey kampánycsapata közölte, hogy az újabb látogatás „megerősíti azt, hogy az Egyesült Államok Tajvant támogatja”, és „a stabilitást és a békét fogja szolgálni a Tajvani-szorosban”.

Közlésük szerint többek közt a gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséről és újabb beruházásokról fognak tárgyalni a tajvani tisztviselőkkel.

A Reuters szerint a Kína által végzett hadgyakorlat most már valamivel kevésbé intenzív, mint másfél hete volt, de a kínai légierő még mindig aktív a sziget közelében. Csak vasárnap tizenegy kínai repülő haladt át legalább félig a Tajvani-szoroson, vagy hatolt be Tajvan légvédelmi zónájába más irányból. 

(Borítókép: Taiwan Ministry of Foreign Affairs / Handout / REUTERS)

Rovatok