Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg fenyegetést kap az FBI, mióta házkutatást tartottak Donald Trumpnál

2022. augusztus 15., hétfő 11:09

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai arra figyelmeztetnek, hogy a bűnüldöző szervek tisztviselőit egyre több fenyegetés éri, miután az FBI házkutatást tartott Donald Trump volt elnök Mar-a-Lagó-i otthonában.

A tömeges fenyegetéseket, amelyek „elsősorban online platformokon, köztük közösségi oldalakon, internetes fórumokon, videómegosztó platformokon” jelennek meg, az FBI és a belügyminisztérium a házkutatást követően észlelte − közölte a CBS News

Az FBI és a belügyminisztérium szeretné biztosítani, hogy a bűnüldöző szervek, a bíróságok és a kormányzat munkatársai tisztában legyenek a fenyegetésekkel

− olvasható a rendvédelmi szerveknek körbeküldött feljegyzésben.

A belső hírszerzési feljegyzést országszerte megosztották az állami, helyi, törzsi és területi bűnüldöző szervek tisztviselőivel.

A közlemény szerint

az FBI és a minisztérium azt figyelte meg, hogy növekedett a szövetségi tisztviselők és létesítmények ellen a közösségi médiában közzétett erőszakos fenyegetések száma. Az egyik ilyenben azzal fenyegetnek, hogy egy piszkos bombát helyeznek el az FBI székháza előtt. [Piszkos bombának azokat az eszközöket nevezik, amelyek hagyományos, kémiai robbanóanyagot használnának sugárzó anyag szétszórására − a szerk.] Továbbá többen felhívásokat intéztek »polgárháborúra« és »fegyveres lázadásra«. 

Ez olyan fenyegetéseket is magában foglal, amelyek

konkrétan meghatározzák a javasolt célpontokat, taktikákat vagy fegyvereket. A lehetséges erőszakos cselekmények célpontjainak és családtagjaiknak személyes adatait, például a lakcímüket az interneten terjesztik

− jegyzi a közlemény.

Megjegyezték, hogy három nappal a házkutatás után Ricky Shiffer golyóálló mellényt viselve, egy AR típusú puskával és egy szögbelövővel felfegyverkezve megpróbált erőszakkal behatolni az FBI Cincinnati helyi irodájába. Az FBI és a rendfenntartó erők intézkedése végül Shiffer halálához vezetett.

Órákkal korábban Donald Trump volt elnök Truth Social nevű közösségimédia-platformján jelent meg egy poszt, amelyben arról írt, hogy szövetségi ügynököket akar megölni.

Számos republikánus bírálta saját pártját 

Közben republikánus kormányzók bírálták az amerikai kongresszusban ülő párttársaik „felháborító retorikáját”, akik szerint a szövetségi bűnüldözők politikai támadást hajtanak végre Donald Trump volt elnök ellen − írta meg a Guardian

Larry Hogan marylandi kormányzó „abszurdnak” és „veszélyesnek” minősítette a párttagok kijelentéseit, miután egyes republikánusok az FBI-t a Gestapóhoz hasonlították, és a „Szüntessük meg az FBI-t!” szlogennel gyűjtöttek adományokat.

Az ABC Newsnak nyilatkozva Hogan „nagyon aggasztónak” és „felháborítónak” nevezte, hogy Rick Scott floridai szenátor az FBI-t a náci Németország titkosrendőrségéhez hasonlította.

Hogan megjegyzéseit Arkansas republikánus kormányzójának, Asa Hutchinsonnak a megjegyzései követték, aki vasárnap a CNN-en tett hasonló megjegyzéseket.

Ha a Republikánus Párt a bűn üldözését támogatja, akkor a bűnüldözésbe beletartozik az FBI is

− mondta Hutchinson, aki korábban ügyész és ügyvéd is volt.

Liz Cheney wyomingi republikánus kongresszusi képviselőnő, a Capitolium elleni január 6-i támadást vizsgáló képviselőházi bizottság tagja „betegesnek” ítélte kollégái retorikáját.

Dan Crenshaw, Texas republikánus kongresszusi képviselője szombaton azt mondta, hogy az FBI elleni szlogenek „komolytalannak tüntetnek fel minket”. John Katko, a belbiztonsági bizottság tagja pedig azt mondta a honlapnak:

Ez nem olyasmi, amiről elhamarkodottan ítélkezhetnénk.

Mint azt  megírtuk , a nemrég nyilvánosságra hozott házkutatási parancs szerint 11 titkos dokumentumcsomagot foglalt le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump volt elnök rezidenciájáról. Közülük néhány „szigorúan titkos/SCI” jelöléssel volt ellátva, amely a létező legnagyobb titkosítási szintet jelenti. 

(Borítókép: Rendőrautók Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciájának bejárata előtt, Palm Beachen 2022. augusztus 8-án. Fotó: Terry Renna / AP / MTI)

Rovatok