Index Vakbarát Hírportál

Mintha tetőzött volna az amerikai infláció

2022. augusztus 15., hétfő 10:37

Biztató hírek érkeztek az Egyesült Államokból: megtorpant az infláció, ami a gazdaság megnyugvásával járhat. Az amerikai piacnak változatlanul nagy a globális szerepe.

A fogyasztói árindex júliusi 8,5 százalékos emelkedése jó hír a fogyasztók és a politikai döntéshozók számára, ugyanakkor a magas élelmiszerárak és a lakhatási költségek még mindig kihívást jelentenek az amerikai kormányzat számára – írta a New York Times.

A júliusban csillapodni látszó infláció hírére megugrottak a tőzsdei részvények árai. Az S&P 500 index 2,1 százalékkal emelkedett, és ezzel nem csupán az eltelt négy mérési időszak bukását semlegesítette, hanem pozitív tartományba tolta a mutatókat. Az irányadó részvényindex május eleje óta a legmagasabb szinten áll.

Az infláció csökkenésével kapcsolatos várakozás nagymértékben hozzájárult a befektetői hangulat javulásához a közelmúltban, amit csak fokozott, hogy a Fed agresszív kamatemelései ellenére a vállalatok továbbra is nyereségesek, a munkaerőpiac pedig változatlanul egészséges.

„Az inflációnak valószínűleg ez volt a csúcsa” – véli Meghan Swiber, a Bank of America amerikai kamatstratégája.

Breaking News: U.S. inflation slowed to 8.5% in the year through July, a reprieve but not a conclusive sign that price increases have turned a corner.https://t.co/LEdX0leYGs

— The New York Times (@nytimes) August 10, 2022

A forgatókönyv jót tesz a részvényeknek – állítja a Deutsche Bank amerikai vezető közgazdásza. Matthew Luzzetti szerint ezek után a Fed talán kevésbé lesz agresszív a kamatemelési ciklusban, azaz lassíthatja a kamatemeléseket, ha az infláció továbbra is mérséklődik.

A fény még nem látszik az alagút végén

Az amerikai államkötvények hozamai, amelyek érzékenyek az inflációs és monetáris politikai trendekre, csökkentek, kivált a rövidebb lejáratú adósságok esetében, amelyeket inkább befolyásolnak a Fed intézkedései.

A kilátás, hogy az amerikai kamatlábak nem emelkednek olyan magasra, mint korábban gondolták, lefelé nyomta a dollár árfolyamát, amely több mint 1 százalékkal esett a főbb kereskedelmi partnerek valutáiból álló kosárral szemben.

Egyes befektetők arra figyelmeztettek: irreális azt jósolni, hogy a fogyasztói árindexszel mért infláció lassulhat a gazdaságra gyakorolt súlyos mellékhatások nélkül.

A borúlátás ellenére az S&P 500 indexe közel 15 százalékkal emelkedett a júniusi mélyponthoz képest. Az infláció júliusban a benzinárak és a repülőjegyárak csökkenése miatt lassult, de még nem meggyőző jele annak, hogy az áremelkedés elérte a fordulópontot. A fogyasztói árindex 8,5 százalékkal emelkedett a júliustól júliusig tartó egy évben, szemben az előző havi 9,1 százalékkal. Ez nagyobb lassulás, mint amit a közgazdászok előre jeleztek.

Havi szinten az árindex júliusban egyáltalán nem mozdult el. Magyarán az infláció zéró volt. Ennek oka, hogy az üzemanyag, a repülőjegyek és a használt autók ára csökkent, és ezzel ellensúlyozta a bérleti díjak és az élelmiszerárak emelkedését.

A maginfláció havi szinten is lassabb volt a közgazdászok által vártnál, 0,3 százalékkal emelkedett. Júniusban ez a növekedési szint 0,7 százalék volt. Az infláció júliusi lassulását nem szabad túlbecsülni. Az árhígulás még mindig abnormálisan magas. A csökkenés jórészt az üzemanyagáraknak köszönhető, amelyek bármikor újra megugorhatnak.

Az ellátási láncra nehezedő nyomás az enyhülés jeleit mutatja, ami az infláció lassulásának az előjele.

Viszont aggodalomra ad okot a bérek gyors növekedése, valamint a lakhatási költségek emelkedése, ami még egy ideig magasan tarthatja az inflációt.

(Borítókép: A New York-i tőzsde 2022. július 25-én. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok