Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház cáfolja, hogy előzetesen tudott volna az FBI házkutatásáról Donald Trump birtokán

2022. augusztus 15., hétfő 07:55

A Fehér Ház szóvivője vasárnap cáfolta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Karine Jean-Pierre az ABC News műsorában a korábbi elnök elleni eljárások átpolitizáltságára vonatkozó vádakra reagálva kijelentette, hogy az igazságügyi minisztérium, amikor a törvény végrehajtásáról van szó, teljesen független, az ezzel ellentétes híresztelések valótlanok − közölte az MTI. 

A szóvivőt Elise Stefanik New York-i republikánus szenátor szavairól kérdezték, aki azt állította, hogy az FBI intézkedése kevesebb mint száz nappal a sorsdöntő félidős választások előtt „hatalommal való teljes visszaélés és hatáskör túllépése” volt azzal a politikussal szemben, aki a 2024-es választásokon a legvalószínűbb kihívója lesz a demokraták jelöltjének.

A Fehér Ház szóvivője a televízióműsorban kijelentette, hogy nem kommentálhatja az FBI nyomozására vonatkozó felvetéseket Donald Trump ügyében.

A korábbi elnök vasárnap saját közösségi oldalán arról írt, hogy az FBI által elvitt dokumentumok között ügyvédi titoktartás körébe tartozók is voltak. Azt kérte, hogy ezeket azonnal adják neki vissza.

A hatóság állítása szerint a lefoglalt iratok között több minősített, köztük szigorúan titkos volt, amit Donald Trump és jogi képviselői vitatnak, azt állítva, hogy hivatalból való távozása előtt az elnök feloldotta azok minősítését.

Szintén vasárnap a belbiztonsági minisztérium és az FBI a helyi és állami rendvédelmi szervek figyelmét hivatalos közleményben hívta fel az erőszak megnövekedett veszélyére a rendvédelmi hatóságok, igazságügyi szervek és kormányzati tisztségviselők ellen a Mar-a-Lagóban, Donald Trump floridai ingatlanán történt intézkedés miatt.

Mint azt megírtuk, a nemrég nyilvánosságra hozott házkutatási parancs szerint 11 titkos dokumentumcsomagot foglalt le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump volt elnök rezidenciájáról. Közülük néhány „szigorúan titkos/SCI” jelöléssel volt ellátva, amely a létező legnagyobb titkosítási szintet jelenti. 

Egy, Emmanuel Macronról szóló anyagot is találtak, ezt a párizsi vezetés nem kívánta kommentálni.

(Borítókép: Andrew Kelly/Reuters)

Rovatok