Index Vakbarát Hírportál

Kijevnek nem tetszett az ukrán hadsereget bíráló jelentés, ezért átírhatják azt

2022. augusztus 15., hétfő 10:42

Néhány napja jelent meg az Amnesty International jelentése, amelyben a világ egyik legismertebb jogvédő szervezete arról írt, az ukrán hadsereg rendszeresen veszélyezteti a civileket azzal, hogy iskolákba, kórházakba vagy azok közelébe telepíti harcálláspontjait. A beszámoló hatalmas felháborodást váltott ki az ukrán politikusok körében, Volodimir Zelenszkij elnök nyomására most „újragondolhatják” a beszámoló vonatkozó részét.

Az AI emberei április és július között vizsgálódtak a háború sújtotta országban, elsősorban Mikolajiv, Harkiv környékén, illetve a Donbászban. Munkájuk alatt 19 településen állapították meg, hogy az Ukrán Fegyveres Erők polgári épületekbe telepítettek harcállásokat, illetve innen indítottak támadásokat. Hozzátették: az ukrán fegyveresek legalább öt kórházban létesítettek katonai bázisokat, ezzel megszegtek több nemzetközi háborús egyezményt.

A jogvédők többször hangsúlyozták, eszükbe sem jutna felmenteni a háború egyértelmű okozóját, Oroszországot, de szerintük azt is látni kell, hogy az orosz bűnök nem jogosítják fel az ukrán felet arra, hogy megsértsék a nemzetközi humanitárius törvényeket.

A jelentés nagy botrányt kavart, az írás megjelenése után az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője, Okszana Pokalcsuk azonnal lemondott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is élesen bírálta a beszámolót:

Ha valaki olyan jelentést ír, amelyben az áldozat és az agresszor valamiben megegyezik, ha az áldozattal kapcsolatos egyes adatokat elemeznek, és figyelmen kívül hagyják, hogy az agresszor mit csinált, akkor azt nem lehet elviselni

– jelentette ki az államfő.

A kritikák hatására az Amnesty International bocsánatot kért, a szervezet sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelentéssel felkavarta a kedélyeket, és haragot váltott ki az emberekben.

De az ügy itt még nem ért véget: az AI német tagszervezete bejelentette, hogy „független szakértőkkel és tényellenőrökkel” fogják átvizsgáltatni a dokumentum állításait, írja a Ma7. A tagszervezet célja, hogy kiderítse, „mi siklott félre” az ukrajnai kutatások során.

Rovatok