Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt a macskáknak előírt kijárási tilalom Németországban

2022. augusztus 15., hétfő 06:27

Három hónapnyi kijárási tilalom után ismét kiengedhették a gazdák a szabadba a macskáikat a németországi Walldorfban.

Május közepén számoltunk be arról, hogy a német település bizonyos részein kijárási tilalmat rendeltek el a macskáknak, mivel az állatoktól féltettek egy olyan veszélyeztetett madárfajt, amelynek nyáron van a költési időszaka.

A rendelkezést megszegőkkel szemben súlyos, akár 50 ezer eurót is elérő bírságot helyeztek kilátásba (ezt abban az esetben kellett megfizetni, ha a macska megöl egyet a veszélyeztetett búbos pacsirták közül). A kijárási tilalom alatt a gazdák csakis pórázon vezetve vihették ki a macskákat kültérre.

BBC most arról számolt be, hogy hétfő hajnalban – a tervezettnél két héttel korábban – feloldották a tilalmat, így a gazdák ismét feltétel nélkül engedhették ki a négylábúakat. A jó hírt ugyanakkor beárnyékolja egy dolog:

a hatóságok egyelőre úgy készülnek, hogy a következő években is kijárási tilalmat fognak elrendelni a macskáknak akkor, amikor a búbos pacsirták költenek. 

A kijárási tilalom ellen korábban sok állatvédő tiltakozott, azzal érvelve, hogy a macskák jólétét is veszélyezteti egy ennyire szigorú lépés. Az még nem egyértelmű, hogy a lépésnek megvolt-e a hatása, és hogy a búbos pacsirták állománya növekedni fog-e annak köszönhetően, hogy nem kellett tartaniuk a négylábú ragadozóktól.

Rovatok