Index Vakbarát Hírportál

Németország felfüggeszti az atomerőművek bezárását célzó politikát

2022. augusztus 16., kedd 20:42

Németország azt tervezi, hogy elhalasztja az ország utolsó három atomerőművének bezárását, miközben felkészül a téli energiahiányra. A kormány azért teszi ezt, mert Oroszország visszafogta az országba irányuló gázszállításokat – közölték német kormányzati tisztviselők.

Bár a lépés ideiglenes, mégis az első eltérést jelentené a 2000-es évek elején megkezdett, a németországi atomenergia fokozatos megszüntetésére irányuló politikától, amely idővel a politikai konszenzus részévé vált – írja az amerikai Wall Street Journal.

A döntést hivatalosan még nem fogadta el Olaf Scholz német kancellár kabinetje, és valószínűleg parlamenti szavazásra is szükség lesz. Néhány részletről még folynak a tárgyalások – közölte három magas rangú kormánytisztviselő.

Bár a hivatalos döntés még hetekig várathat magára, a kormány úgy véli, hogy két kulcsfontosságú feltétel teljesült, amelyek lehetővé teszik a három fennmaradó erőmű élettartamának ideiglenes meghosszabbítását:

Németország főként földgázból szenved hiányt, amelyet elsősorban fűtésre és gyártásra használnak. Azzal azonban, hogy az erőművek, amelyek együttesen az ország villamosenergia-termelésének mintegy 6 százalékát adják, továbbra is üzemben maradhatnak, Berlin megszüntetné a gáz- vagy szénerőművekkel való helyettesítésük szükségességét, és lehetővé tenné a gáz felhasználását azokon a területeken, ahol más tüzelőanyagok felhasználása nem jöhet szóba.

Nem világos, hogy a reaktorok a decemberi határidő (december 31.) után meddig működnek még. A három tisztviselő szerint a hosszabbítás csak néhány hónapra szól – írja a Wall Street Journal.

Németországra európai szövetségesei, köztük az Európai Unió végrehajtó szerve is nyomást gyakorolnak, hogy hosszabbítsa meg utolsó reaktorainak üzemidejét a fenyegető energiaválság kezelésére irányuló erőfeszítések részeként.

Egyes környezetvédelmi csoportok azonban már bejelentették, hogy jogi lépéseket tesznek az erőművek bezárását elhalasztó döntés miatt.

Rovatok