Index Vakbarát Hírportál

Az orosz turisták kitiltását sürgetik Európából

2022. augusztus 16., kedd 14:09

Az Oroszországgal határos Észtország és Finnország felszólította az európai országokat, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását az oroszoknak. Mindkét ország az orosz turisták tranzitútvonala, akik így kerülik meg az unió repülési tilalmát.

Észtország és Finnország vezetői azzal érvelnek: az orosz turistáknak nem kellene megengedni, hogy Európában nyaraljanak, miközben országuk Ukrajna ellen folytat háborút. Az Európai Unió a külügyminiszterek informális találkozóján a tervek szerint még ebben a hónapban megvizsgálja a vízumkiadás kérdését – értesült a Deutsche Welle.

Észtország és Finnország felhívása azok után hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte a vízumok kiadásának leállítását. Lettország az elsők között tett eleget a kérésnek.

Itt az ideje, hogy véget vessünk az Oroszországból érkező turizmusnak – tweetelte az észt miniszterelnök.

Kaja Kallas szerint „Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog”.

Stop issuing tourist visas to Russians. Visiting #Europe is a privilege, not a human right. Air travel from RU is shut down. It means while Schengen countries issue visas, neighbours to Russia carry the burden (FI, EE, LV – sole access points). Time to end tourism from Russia now

— Kaja Kallas (@kajakallas) August 9, 2022

Az észt miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a schengeni térség más tagjai által az oroszok számára kiadott vízumok terhet jelentenek az Oroszországgal közös határokkal rendelkező országok számára.

Nem helyes, hogy Oroszország háborúja közepette állampolgárai turisták lehetnek

A schengeni vízummal rendelkező turisták szabadon utazhatnak 26 országban – a 22 uniós országon kívül Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. További 19, a schengeni térségen kívüli ország szintén szabadon belépteti a vízummal utazó külföldieket.

Ha Magyarország kilépne az unióból, a magyar turistáknak vélhetően hasonló vízumra lenne szükségük egy európai utazáshoz.

Orosz cégek busz- és autótúrákat kezdtek szervezni Szentpétervárról a finnországi Helsinki és Lappeenranta repülőterére – erről számolt be a múlt héten a finn köztelevízió, az YLE. Az utasforgalom tíz-harminc százalékkal megnőtt a finn–orosz határon – írta a Helsinki Times.

A két finn repülőtér közvetlen összeköttetést biztosít számos európai célállomással. Oroszország második legnagyobb városa, Szentpétervár mindössze háromszáz kilométerre van a finn fővárostól.

Az ország miniszterelnöke – az észthez hasonlóan – szintén az oroszok turistavízumának felfüggesztését sürgette.

Nem helyes, hogy miközben Oroszország agresszív, brutális és támadó háborút folytat Európában, az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, és turisták lehetnek

– jelentette ki Sanna Marin.

Zelenszkij szerint az oroszoknak „saját világukban” kell élniük

Az ukrán elnök már korábban szorgalmazta, hogy zárják le a határokat a Nyugatra utazó oroszok előtt. Zelenszkij szerint a korlátozást kivétel nélkül minden oroszra ki kell terjeszteni, még azokra is, akik elhagyták az országukat és ellenzik a háborút.

Az oroszoknak „a saját világukban kellene élniük, amíg meg nem változtatják a filozófiájukat” – nyilatkozta a Washington Postnak.

Zelenszkij javaslatának egyes kritikusai azzal érvelnek, hogy az összes orosz kitiltása igazságtalanul érintené azokat, akik azért hagyták el országukat, mert nem értenek egyet Putyin elnökkel és az Ukrajna megtámadásáról szóló döntésével.

A Kreml szóvivője reméli, hogy a „józan ész” végül győzedelmeskedni fog azokban az országokban, amelyek az oroszok EU-ba való beutazásának megtiltását követelik. A Kreml „rendkívül negatívan” értékelte Volodimir Zelenszkij kezdeményezését – tette hozzá Dmitrij Peszkov.

(Borítókép: A Finnország és Oroszország közötti imátrai határátkelő 2022. május 25-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok