Index Vakbarát Hírportál

Julian Assange beperelte a CIA-t

2022. augusztus 16., kedd 08:42

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange ügyvédjei beperelték az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t és annak korábbi igazgatóját, Mike Pompeót egy New York-i kerületi bíróságon hétfőn benyújtott keresetükben, amelyben azt állítják, hogy az ügynökség rögzítette beszélgetéseiket, és adatokat másolt le a telefonjaikról és számítógépeikről.

Az ügyvédek, valamint a keresethez csatlakozó két amerikai újságíró azt állítja, hogy a CIA megsértette alkotmányos jogaikat, amikor rögzítették az ausztrál származású Julian Assange és az újságírói és az ügyvédjei között folytatott bizalmas beszélgetéseiket.

A kereset azt állítja, hogy a CIA egy biztonsági céggel együttműködve – amelyet Ecuador londoni nagykövetsége szerződtetett – kémkedett a WikiLeaks alapítója, ügyvédjei, újságírók és mások után, akikkel találkozott.

A WikiLeaks kiszivárogtatóportál alapítóját kiadják Nagy-Britanniából az Egyesült Államoknak, ahol az amerikai kémkedési törvény megsértésével vádolják, mivel 2010-ben az internetes oldalon az afganisztáni és iraki háborúval kapcsolatos amerikai katonai és diplomáciai aktákat tett közzé – írja a Guardian.

Megtagadták a jogait

Robert Boyle, a perben a felpereseket képviselő New York-i ügyvéd szerint az Assange ügyvédjei elleni kémkedés azt jelenti, hogy a WikiLeaks alapítójának a tisztességes eljáráshoz való joga nem csak sérült, hanem azt teljesen megtagadták tőle.

Szankciókat kellene alkalmazni, akár az ellene felhozott vádak elutasításáig, vagy a kiadatási kérelem visszavonásáig

– mondta Boyle.

A keresetet Margaret Ratner Kunstler és Deborah Hrbek ügyvédek, valamint Charles Glass és John Goetz újságírók nyújtották be. Mindannyian meglátogatták Julian Assange-t, amikor az Ecuador londoni nagykövetségén élt politikai menedékjogával, amelyet azóta visszavontak.

A kereset alperesként a CIA-t, a CIA volt igazgatóját és Pompeo volt amerikai külügyminisztert, valamint az Undercover Global biztonsági céget nevezi meg. A kereset szerint az Undercover Global – amelynek biztonsági szerződése volt a nagykövetséggel – az elektronikus eszközeiken lévő információkat, köztük az ítéletre váró férfival folytatott beszélgetést, átadta a CIA-nak. Emellett mikrofonokat helyezett el a nagykövetség körül, és a hangfelvételeket, valamint a biztonsági kamerák felvételeit elküldte a CIA-nak.

Az ügyvédek szerint ez sértette az amerikai állampolgárok személyiségi jogait.

Akár 175 év börtönt is kaphat

Julian Assange várja, hogy elbírálják a fellebbezését, melyet a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba való kiadatása ellen benyújtott.

A vádak alapján akár 175 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A kereset azt állítja, hogy miközben az Undercover Global ellenőrizte a nagykövetség biztonságát, minden látogatónak egy őrnél kellett hagynia elektronikus eszközeit, mielőtt találkozhatott volna a WikiLeaks alapítójával.

Rovatok