Index Vakbarát Hírportál

Kínában őrizetbe vettek egy helyi lakost, amiért japán kimonót viselt

2022. augusztus 16., kedd 13:42

Egy kínai nő elmondta, hogy a rendőrség öt órán keresztül őrizetben tartotta, és azzal vádolta, hogy provokatív, viszályt szító a viselkedése, mert japán kimonót viselt és fényképeket készített Szucsou város egyik utcáján.

A nő kimonót és parókát viselt, hogy beöltözzön a Summer Time Rendering című mangasorozat egyik népszerű karakterének.

Éppen fotózták Szucsouban, amikor őt és a fotóst egy rendőr közelítette meg – derül ki a felvett és a közösségi médiában megosztott videóból, amelyben a nő elmagyarázta, hogy a fényképekhez öltözött ki.

Videóra vették a rendőri akciót

A rendőr elkezdett ordítani a kimonót viselő kínai nővel, mondván, ha hanfut viselne, nem állította volna meg, de kínai létére kimonót viselt.

A hanfu a hagyományos han kínai öltözködést jelenti – írja a Guardian. A nő megkérdezte, hogy miért kiabálnak vele, mire azt mondták neki, hogy „provokáció és bajkeverés” gyanúja áll fenn, ami a kínai hatóságok által a másként gondolkodókkal, újságírókkal és aktivistákkal szemben rendszeresen alkalmazott gyűjtőfogalom.

A felvétel röviddel azután fejeződött be, hogy a rendőrök megragadták és elvitték a nőt, aki elmondta, hogy egy japán éttermeiről híres utcában állt sorba, amikor a rendőrök közeledtek felé. Elmondása szerint az őrsre vitték, és körülbelül öt órán át, hajnali 1-ig hallgatták ki, átkutatták a telefonját és elkobozták a kimonóját. Azt mondta, hogy „felvilágosították”, és utasították, hogy ne beszéljen az interneten az esetről.

Rovatok