Index Vakbarát Hírportál

Indiaiak szerint kémkedni küldtek egy hajót Kínából Srí Lankára

2022. augusztus 16., kedd 09:41

Egy kínai kutatóhajó érkezett kedden a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába – közölték a hatóságok, annak ellenére, hogy India és az Egyesült Államok aggályai szerint a hajót kémkedésre használhatják.

A Yuan Wang 5 kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a hajó nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein – közölték a kikötői tisztviselők, miután konzultáltak Indiával, az Egyesült Államokkal és Kínával.

A hajónak már a múlt héten meg kellett volna érkeznie, de Colombo kérte Pekinget, hogy halassza el az érkezést, mivel India tiltakozott ellene, mert aggódik Kína térségbeli tevékenységei miatt.

Kémhajó tudományos álcában

Szombaton azonban, intenzív tárgyalásokat követően, Colombo bejelentette, hogy engedélyezte a hajó kikötését Hambantotában, ahol hat napig maradhat. Hajózási elemző honlapok a Yuan Wang 5-öt kutató- és megfigyelőhajóként írják le, de az indiai elemzők szerint kémhajó.

A kínai hajónak azzal a feltétellel engedélyezték a kikötőbe való belépést, hogy a Srí Lanka-i vizeken való tartózkodása alatt bekapcsolva tartja az automatikus azonosító rendszert (AIS), és nem végez tudományos kutatást – írja az MTI.

Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint.

A hajó érkezése előtti napon India felajánlott Srí Lankának egy Dornier 228-as típusú repülőgépet a sziget tengeri felügyeleti képességeinek megerősítésére.

Rovatok