Index Vakbarát Hírportál

Kína hét tajvani tisztviselőt és törvényhozót szankcionált

2022. augusztus 16., kedd 09:08

Kína kedden szankciókat szabott ki hét tajvani tisztviselőre és törvényhozóra, akiket azzal vádolt, hogy függetlenségpártiak. A szankció beutazási tilalmat is jelent a hét személy ellen, nem utazhatnak Kínába, Hongkongba és Makaóra sem.

A szankciókat Kína azután hozta a tajvani jogalkotók ellen, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a halálos fenyegetések ellenére ebben a hónapban Tajvanra látogatott, és Kína szerint ez az utazás rossz jelzést küldött az általa függetlenségpárti személyekről. Kína ezután a Tajvani-szorosban hadgyakorlatba kezdett, amely még most is tart. A tajvani konfliktus legfrissebb fejleménye az volt, hogy vasárnap amerikai törvényhozók landoltak a szigeten.

Kína Tajvant saját területének, nem pedig különálló országnak tekinti. Tajvan kormánya vitatja Kína állítását.

Megrögzött szeparatistákról beszélt a kínai szóvivő

A kínai Tajvanügyi Hivatal közölte, hogy a szankcionáltak között volt Tajvan nagykövete az Egyesült Államokban, Hsziao Bi-khim, a tajvani Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára, Wellington Koo, valamint a Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt politikusai.

A Tajvanügyi Hivatal kínai szóvivője közölte, hogy a szankciókkal sújtottak nem látogathatnak Kínába, Hongkongba és Makaóra. A velük kapcsolatban álló cégek és befektetők szintén nem gyarapíthatják vagyonukat Kínában – írja a Reuters.

Egy ideje néhány megrögzött szeparatista saját érdekeikből mindent megtesz, hogy külső erőkkel együttműködve provokációkat szorgalmazzon Tajvan függetlenségéért. Szándékosan szítottak feszültséget a Tajvani-szoroson túl, és meggondolatlanul aláásták a régió békéjét és stabilitását

– idézte a Hszinhua állami hírügynökség a szóvivőt.

A tajvani külügyminisztérium válaszul közölte, hogy a szigeten demokratikus rend áll fenn, amelybe Kína nem avatkozhat bele.

Rovatok