Index Vakbarát Hírportál

Egy komlói magyarra emlékeznek Szerbiában – nyolc évvel a halála után is

2022. augusztus 16., kedd 09:13

Több szerbiai médium az idén is megemlékezett a komlói autószerelőről, Farkas Sándorról, aki egyetlen évben sem hagyta ki a rézfúvósok hagyományos gucai fesztiválját. Végakarata szerint a dél-szerbiai falut átszelő patakban szórták szét hamvait.

Életében azonban nem viszonozták azt a szeretetet, amit Szerbia iránt tanúsított – ezt mondta állandó vendéglátója, egy villamosmérnök. „Nyolc éve búcsúztattuk el azt a magyart, aki beleszeretett hazánkba. Sokszor volt velünk, a barátaival, a motorosokkal, és feledhetetlen napokat töltöttek itt” – emlékezett vissza a Nova kérésére Szlobodan Szlavkovics.

Miután Farkas szervezetén végzetes csontrák hatalmasodott el, úgy rendelkezett, hogy halála után hamvait hazája helyett – a gucai trombitaszó kíséretében – a Bjelica patakban szórják szét.

„Az önkormányzatban süket fülekre talált a kérésünk, hogy mellszobrot állítsunk Sándornak, ráadásul abban az időszakban, amikor a szerbeket bűnözőkként bírálták” – mondta Slavković.

Egy emléktáblát azonban kapott. „Örökké veletek”, áll a három – magyar, szerb és angol nyelvű – feliraton. Amikor Farkas Sándor hamvait a Bjelicába szórták, Gvozden Rosić és zenekara fújta a drinai indulót, idézte fel a 24sedam portál, amely szerint az 58 éves komlói férfi búcsúztatásáról a BBC is beszámolt.

Az emléktábláról két évvel Farkas halála után, 2016-ban a tekintélyes belgrádi napilap, a Politika is tudósított, amely azt írta az év augusztusában, hogy a gucai rajongó lánya, az akkor 32 éves Judit a könnyeivel küszködve állt apja szerb barátainak a társaságában.

Hogy kerül egy komlói Dél-Szerbiába?

A magyar motorosokat akkoriban a boszniai származású szerb, Predrag Lukic vezette, aki a horvátországi Vinkovciból Komlóba költözött, és ott egy autószerelő műhelyt nyitott. Sándor volt az egyik vezető szerelője, idősebb kollégája, mindenekelőtt azonban barátja, akitől „semmi sem választhatta” el.

Hét éven át – más magyar motorosokkal együtt – rendre megtették a több mint 400 kilométeres utat a ma már több mint hat évtizedes múltra visszatekintő gučai fesztiválra, ahol a Magyarországon is népszerű Boban Markovics és zenekara rendszeres fellépő.

„Sándort megindította a szerbek és a dragacevóiak kedvessége” – állította a túravezető, Predrag Lukic.

A magyar motoros banda véletlenül tanyázott le Szlobodan Szlavkovics házában, akihez a rendőrök terelték a társaságot.

Azóta nem váltunk el egymástól – mondta a vendéglátó, aki szerint gyorsan összebarátkoztak.

Pár év elteltével maguk mondták: alig várják a fesztivált, hogy újra a helyszínre látogathassanak.

A szintén magyar Salamon László például több mint egy évtizeden át rendre visszatért Szlavkovics otthonába.

„Életem legszebb időszakát Gucán töltöttem. Szeretném, ha hamvaim itt maradnának, trombitaszó kíséretében” – mondta Farkas szerb barátjának és vendéglátójának, miután kiderült, hogy betegségéből nem fog felépülni.

Szerbek és magyarok? Elenyésző a különbség a gucai jelkép elnevezésében is. Az egyik trubának, a másik trombitának hívja – szögezte le a Politika.

(Borítókép: A gucai trombita- és fúvósfesztivál 2018. augusztus 11-én. Fotó: Vladimir Zivojinovic/STR/AFP)

Rovatok