Index Vakbarát Hírportál

Német vadászgépek egy csoportja légi gyakorlatozott Ázsiában

2022. augusztus 16., kedd 13:32

A német légierő vadászgépeinek egy csoportja kedden Szingapúrba tartott egy délkelet-ázsiai maratoni hadgyakorlat keretében: a gépek 24 óra alatt 12 800 kilométert tesznek meg – jelentette az AP hírügynökség.

A gyakorlatot az Egyesült Államok és szövetségesei rendezik meg annak demonstrálására – miközben Tajvan miatt Washingtonnak feszültté vált a helyzete Kínával –, hogy egy európai ország is képes gyorsan légierőt telepíteni a távoli régióba. Az Európai Unió (EU) szeptemberben új stratégiát mutatott be az indiai-, csendes-óceáni térségben a gazdasági, politikai és védelmi kapcsolatok erősítésére – írja az MTI.

Az ukrajnai háború ellenére sem feledkeznek meg Ázsiáról 

Christine Lambrecht német védelmi miniszter újságíróknak most elmondta: annak ellenére hogy az ukrajnai háború prioritást élvez, az Eurofighter-misszióval hangsúlyozni akarják, hogy nem feledkeztek meg Ázsiáról. Az EU új ázsiai–csendes-óceáni stratégiájának része a tengeri útvonalakon való biztonságos haladás garantálása, több európai ország is küldött idén haditengerészeti eszközöket a régióba.

Németország a Bayern fregattot küldte a régióba egy majdnem hét hónapos bevetésre, amely az év elején ért véget. Ez volt az első olyan eset csaknem két évtizede, hogy német hadihajó az indiai-, csendes-óceáni térségben tartózkodott. A hajó közös gyakorlatokon vett részt a szövetségesekkel, többek között Ausztráliával, Szingapúrral, Japánnal és az Egyesült Államokkal.

A mostani német légi gyakorlaton részt vevő hat Eurofightert négy szállító és üzemanyag-utántöltő repülőgép kísérte. A hosszú út alatt a harci gépek egyszer szálltak le ellenőrzés és pilótacsere céljából.

A világ számos országából érkeznek a légi gyakorlatra

A világ számos tájáról mintegy 2500 katona és száz repülőgép érkezik három hétre az ausztráliai Északi Területre a Pitch Black elnevezésű légi gyakorlatra. Németország mellett az európai NATO-tagok, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia, valamint az Egyesült Államok, Új-Zéland, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, India, Japán, Thaiföld és mások vesznek részt.

A gyakorlat célja a többnemzetiségű erők integrációjának tesztelése és javítása, valamint „Ausztrália erős szövetségesi kapcsolatainak és annak elismerése, hogy nagy jelentőséget tulajdonítunk a regionális biztonságnak és a szorosabb kapcsolatok előmozdításának az egész az indiai-, csendes-óceáni térségben” – közölte az Ausztrál Királyi Légierő.

Rovatok