Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban egyre több nőt gyilkol meg a párja

2022. augusztus 16., kedd 08:30

Olaszországban a nőgyilkosságok száma az elmúlt évben csaknem 16 százalékkal megnőtt, és túlnyomó többségük családi környezetben történt. A hivatalos adatok szerint 125 meggyilkolt nő közül a többség családon belül esett erőszak áldozatául.

A belügyminisztérium által hétfőn közzétett adatok szerint 2021. augusztus 1. és 2022. július 31. között 125 nőgyilkosság történt, szemben az előző év azonos időszakában történt 108 nőgyilkossággal.

Ebből a számból 108 gyilkosságot családon belül követtek el, 68 nőt a párja vagy volt párja ölt meg.

Az adatok szerint Olaszországban átlagosan háromnaponta megölnek egy nőt.

A 2018-as adatok alapján a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete által tavaly novemberben közzétett jelentés szerint Olaszország a 15 uniós ország közül a kilencedik helyen áll a partnerek vagy volt partnerek által nők ellen elkövetett gyilkosságok számát tekintve, a rokonok által elkövetett nőgyilkosságok tekintetében pedig a tizedik helyen áll.

A legutóbbi bejelentett nőgyilkosság augusztus 7-én történt, amikor a 74 éves Silvana Arenát férje bottal agyonverte a Torinóhoz közeli Venariában lévő otthonukban – írja a Guardian.

Mint azt lapunk megírta, Magyarországon a nők elleni erőszakról készített statisztika azt mutatja, hogy minden ötödik magyar nőt bántalmazza a párja.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok