Index Vakbarát Hírportál

Több ezer hektárnyi terület semmisült meg, csaknem 1200 ember menekült el otthonából

2022. augusztus 16., kedd 15:03

Az éghajlatváltozás miatt rekordszámú erdőtűz keletkezett idén Európában. Napok óta küzdenek a lángokkal Spanyolország több területén, de Franciaországban, Görögországban és Portugáliában is tüzek pusztítottak.

Több területen napok óta ég az erdő Spanyolországban. Mint arról korábban írtunk, a kelet-spanyolországi Aragón tartomány nyolc falujából csaknem 1300 embert evakuáltak a hatóságok a közelben tomboló erdőtűz miatt. Ezen a területen sikerült megfékezni a lángokat, miután megakadályozták, hogy behatoljanak egy természetvédelmi területre.

Azonban az ország délkeleti részén keletkezett erdőtűzzel még hétfőn is küzdöttek a tűzoltók, mivel az erős szél miatt irányíthatatlanná vált. Itt eddig több mint 6500 hektárnyi földterület semmisült meg, és csaknem 1200 embernek kellett elmenekülnie az otthonából. A tűzoltást az erős szél mellett a nehezen megközelíthető terep is akadályozza. 

Több százezer hektárnyi terület égett el

Az Európai Erdőtűzvédelmi Információs Rendszer legfrissebb adatai szerint idén eddig 390 erdőtűz pusztított Spanyolországban a perzselő hőség és a szárazság miatt, valamint közel 266 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A France.24 azt írja, az ember okozta éghajlatváltozás miatt a szélsőséges időjárási jelenségek, köztük a hőhullámok és az aszályok gyakoribbá és intenzívebbé válnak. Ezek viszont növelik a tűz kockázatát, ami az éghajlatot melegítő üvegházhatású gázokat bocsát ki.

Európa-szerte, többek között Franciaországban, Görögországban és Portugáliában is tüzek pusztítottak, így 2022 rekordévnek számít a kontinensen az erdőtüzek tekintetében.

(Borítókép: Erdőtűz pusztít az északnyugat-spanyolországi Campobecerros település közelében 2022. augusztus 15-én hajnalban. Fotó: Sxenick / MTI / EPA / EFE)

Rovatok