Index Vakbarát Hírportál

Ingyenessé tették a menstruációs kellékeket egy európai országban

2022. augusztus 16., kedd 21:11

Skócia az első térség a világon, amely törvénybe foglalta, hogy a nők a menstruáció alatt ingyenesen juthatnak hozzá az egészségügyi betétekhez.

Augusztus 15-étől az önkormányzatok és az oktatási intézmények törvényileg kötelesek ingyenesen hozzáférhetővé tenni a menstruációs termékeket mindenki számára, aki igényt tart rájuk. A skót parlament képviselői még 2020 novemberében egyhangúlag fogadták el az új jogszabályt.

A javaslatot Monica Lennon munkáspárti képviselő terjesztette elő, aki a „menstruációs szegénység” felszámolásáért kampányolt.

„Büszke vagyok arra, hogy úttörője lehettem a Period Products Actnek, amely máris pozitív változásokat eredményezett nemcsak Skóciában, hanem világszerte” – idézte a skót STV hírportál Lennont, aki emlékeztetett arra: a helyi hatóságok és partnerszervezetek keményen megdolgoztak azért, hogy az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférést törvény tegye lehetővé.

A jogszabály elfogadása után, több mint másfél éve a Munkáspárt azt hirdette: Skócia történelmet írt.

Tonight, we have made history.

Scotland will be the first country in the world to make access to free period products a legal right. pic.twitter.com/WGOQeiip0l

— Scottish Labour (@ScottishLabour) November 24, 2020

„Valóra vált az egyetemes, ingyenes ellátás álma” – hirdette egy szolgáltató, amely a törvény hatályba lépésének napjától ingyenesen szállítja házhoz a havibajhoz kötődő, térítésmentes termékeket.

It's a very special day in Scotland today, as the hard work of @MonicaLennon7 and the many, many campaigners who fought for #FreePeriodProducts in Scotland pays off, and the dream of universal free provision becomes a reality *https://t.co/KVUOZzdGX4

— PKAVS Tampon Taxi (@PKAVSTamponTaxi) August 15, 2022

Öt éve tűzték ki célul

A skót kormány 2017 óta módszeresen több mint 27 millió fontot, nagyjából 12,7 milliárd forintot fektetett be a menstruációs termékekhez való ingyenes hozzáférés finanszírozásába különböző közintézményekben.

„Alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából, és megszünteti a hozzáférés pénzügyi akadályait” – hangoztatta a szociális igazságügyi miniszter, aki szerint a törvény egy olyan időszakban lépett hatályba, amikor az emberek fájdalmas döntések meghozatalára kényszerülnek a megélhetési válság miatt.

Nem szeretnénk, ha bárki olyan helyzetbe kerülne, hogy ne tudjon hozzáférni a menstruációs termékekhez

– tette hozzá Shona Robison, aki felidézte, hogy az úttörő munka már 2018-ban megkezdődött. Attól az évtől kezdve kivétel nélkül minden skót oktatási intézményben a tanulók és hallgatók ingyen kapták meg minden hónapban a higiéniai cikkeket.

„A Skóciában végzett munkánk továbbra is világelső, és túlmutat az ingyenes termékek biztosításán” – mondta Robison, aki emlékeztetett arra is, hogy a munkáltatóknak szánt oktatási weboldalt az állam finanszírozza, amely sikeres stigmaellenes kampányt folytatott, és növelte az iskolák számára elérhető menstruációs egészségügyi forrásokat.

„A menstruációs termékekről szóló törvény igazolja: Skócia élen jár annak felismerésében, hogy a menstruációs termék nem luxus, és mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni” – mondta Celia Hodson, a Hey Girls alapítója.

A nőket segítő portál egy alkalmazást is kifejlesztett, amely segítségével a skót lányok és nők több mint ezer kijelölt helyet találhatnak, ahol átvehetik egészségügyi csomagjaikat.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok