Index Vakbarát Hírportál

Kiszáradt kőkutak, elapadt források: teherautóval hordják a vizet egy európai településre

2022. augusztus 17., szerda 20:03

Egy aszálytól sújtott dél-franciaországi kisvárosba, Seillans-ba már teherautóval hordják a vizet: a régi kőkutak és a források teljesen kiapadtak, a szigorúan korlátozott napi csapvízfogyasztást pedig csak így tudják biztosítani a Nizzától és Cannes-tól alig 50 kilométerre nyugatra fekvő településen.

Miközben egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd, Dél-Európában már június elején is adagolni kellett az ivóvizet.

„A festői kisváros lakóinak, akik korábban gondolkodás nélkül locsolták kertjüket, töltötték meg medencéiket és fürdőkádjaikat, most változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon és a hozzáállásukon” – hangsúlyozta René Hugot polgármester.

Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem jön belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbeesni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását

– magyarázta a városvezető egy kiszáradt szökőkút mellett.

Minden háztartást ellenőriznek

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik Seillans-ban, hogy minden háztartás betartja-e a fejenként napi 150 literes vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére – fejtette ki Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó víziközműcég vezetője.

Ahhoz, hogy az ivóvíz egyáltalán elérje Seillans-t és a környező falvakat, teherautóval kell átszállítani azokról a területekről, ahol a természetes vízforrások hálózata még elég erős ahhoz, hogy vizet nyerjenek ki belőle.

„Rendkívüli a helyzet” – szögezte le Eric Martel az MTI szerint, mivel tavaly ősz óta nagyon kevés eső esett a térségben. „Tartunk a közelgő téltől és tavasztól. Ha akkor sem kapunk esőt, a helyzet drámaivá válik” – tette hozzá a vízügyi szakember.

(Borítókép: Patrick Aventurier / Getty Images)

Rovatok