Index Vakbarát Hírportál

Hibás orosz szkafander miatt fordultak vissza az űrsétából

2022. augusztus 17., szerda 22:07

Meg kellett szakítani két orosz kozmonauta űrsétáját szerdán egyikük szkafanderének hibája miatt – közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal.

Oleg Artyomjovnak mintegy három órával az űrséta megkezdése után gondja akadt űrruhája akkumulátorával, ami miatt vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

„Oleg, dobj el mindent, és menj vissza” – volt hallható a moszkvai repülésirányítástól az élőben közvetített űrséta során.

Dobj el mindent, és azonnal indulj vissza… Gyere vissza, és kösd rá magad az állomás áramellátására

– tették hozzá a Reuters szerint.

A Roszkoszmosz hangsúlyozta, a kialakult helyzet nem veszélyeztette Artyomjov egészségét. A amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szintén megerősítette, hogy a kozmonauta nem volt veszélyben. Társa, Denisz Matvejev előbb besegítette őt a zsilipbe, majd ő is utasítást kapott, hogy térjen vissza a fedélzetre.

A Roszkoszmosz közölte, hogy a bejezetlenül maradt teendőket egy későbbi űrséta alkalmával végzik el.

Az eredetileg hétórásra tervezett űrsétán az űrhajósoknak egyebek között két kamerát kellett volna bekötniük. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós teljesít szolgálatot.

Mint azt lapunk megírta, a NASA amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy az orosz tisztségviselők bejelentették, Oroszország legkorábban 2028-ban kilép a Nemzetközi Űrállomás projektjéből és saját űrállomás építésén dolgozna.

Rovatok