Index Vakbarát Hírportál

A tajvani hadgyakorlat remek alkalom volt, hogy Amerika a kínai hadsereg után kémkedjen

2022. augusztus 17., szerda 07:05

Bár Kína Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlatát politikai és katonai figyelmeztetésnek és erőfitogtatásnak szánta, az Egyesült Államok és szövetségeseinek hírszerzése számára hatalmas lehetőséget adott az információgyűjtésre.

A múlt heti négynapos nagyszabású hadgyakorlat, és az ezen a héten még folytatódó manőverek lehetőséget adnak arra, hogy alaposan megvizsgálhassák azokat a rakétákat, amelyeket Kína az esetleges jövőbeni invázióba beavatkozó külföldi hadseregek ellen használna, valamint azt, hogy hogyan működnek parancsnoki, irányítási és kommunikációs rendszerei − mondták el a régióval foglalkozó diplomaták és biztonsági elemzők a Reuters hírügynökségnek. 

A stratégiai hírszerzés frontján a gyakorlatok arra engedtek következtetni, hogy Kína képes a sziget blokád alá vonására egy esetleges invázió előjátékaként vagy alternatívájaként, mivel most először lőttek át ballisztikus rakétákat Tajvan felett, valamint szimulált légi és tengeri támadásokat hajtottak végre a keleti partvidéken lévő hajók ellen.

Bár elismerik, hogy folyik az adatgyűjtés, két amerikai katonai tisztviselő figyelmeztetett, hogy a gyakorlatok nem valószínű, hogy olyan mélyreható hírszerzési lehetőséget nyújtanak, mint általában azok a hadműveletek, amelyek nem kapnak ekkora nyilvánosságot.

Kína nem valószínű, hogy a legfejlettebb taktikáit és stratégiáit alkalmazná olyan gyakorlatokon, amelyekről tudja, hogy szoros megfigyelés alatt állnak − mondta az egyik, névtelenséget kérő tisztviselő.

Collin Koh szingapúri biztonsági elemző szerint a gyakorlatok a fegyverek helyett inkább arra kínáltak kiváló lehetőséget, hogy megfigyeljék, a kínai haderő elemei − Kína megreformált Keleti Hadszíntér-parancsnoksága, rakétaereje és stratégiai támogató erői − hogyan vannak összehangolva és integrálva. 

Teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy az Egyesült Államok a kínaiak kommunikációjának teljes spektrumát figyeli. Ez egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy kihagyják. Ha ilyen adatokat gyűjtesz a másik féltől, az azt jelenti, hogy kiderítheted, hol vannak a sebezhetőségei, és ez segít létrehozni a kommunikációjukat zavaró rendszereidet

− mondta Koh a Reutersnek.

Rengeteg eszközzel vonultak fel az amerikaiak 

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajója volt jelen Tajvantól keletre, a USS Reagan repülőgép-hordozó környékén a gyakorlatok alatt. És miközben ezek a hajók erős csapásmérő fenyegetést jelentenek, komoly megfigyelőműszereket is működtetnek a víz színe fölött és alatt.

A Reuters a múlt héten megerősítette a hajók jelenlétét, és a hivatalos Twitter-csatornák szerint továbbra is a Tajvantól keletre lévő Fülöp-szigeteki tenger környékén tartózkodnak.

Kevésbé láthatóan valószínűleg amerikai, japán és tajvani tengeralattjárók és felderítő repülőgépek is részt vesznek a műveletben, mondják elemzők és nyugalmazott hírszerző tisztek.

A tengeralattjárók például képesek összegyűjteni egy hadihajó egyedi akusztikus „aláírását”, ami létfontosságú adat lehet, ha valaha is kitörne egy konfliktus.

A repülőgépek és hajók online nyomkövetői is jelentették, hogy speciális elektromágneses hírszerző eszközök vannak a térségben, köztük nagy teljesítményű amerikai RC–135S Cobra Ball repülőgépek és egy rakétafigyelő hajó. A Reuters által átnézett videófelvételek szerint Tajvan a kínai hadgyakorlatok alatt a helyben gyártott Albatross felderítődrónjait is bevetette.

Az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni Parancsnoksága (USINDOPACOM), valamint a kínai és a tajvani védelmi minisztérium sem válaszolt a Reuters kérdéseire.

Könnyebb a hírszerzők dolga, amikor nem lövik őket

A két amerikai katonai tisztségviselő a hírügynökségnek azt mondta, hogy időbe telik, mire az összes összegyűjtött hírszerzési adatot feldolgozzák.

Bár a gyakorlatok látszólag azt mutatták, hogy Peking képes volt koordinálni a levegőben, a szárazföldön és a tengeren szolgálatot teljesítő katonai erőit, a gyakorlatok csak korlátozott információt tudnak szolgáltatni, mivel nem volt aktív ellenfél.

A dolgok egyszerűek, amikor nem lőnek ránk

− mondta az egyik tisztviselő.

A tisztek rámutattak Oroszország 2014-es krími és az elmúlt évek szíriai akcióira, amelyek lehetővé tették az Egyesült Államok számára, hogy megpróbálja felmérni Moszkva katonai képességeit. Az Egyesült Államok úgy vélte, hogy az orosz erők két-három napon belül képesek lesznek bevenni Kijevet, de becsléseik tévesek voltak.

Lehet, hogy direkt meg akarták mutatni, mit tudnak

Eddig a Pentagon nem változtatott azon az értékelésén, hogy Kína még öt évig nem lenne képes katonai szempontból sikeres inváziót végrehajtani Tajvanon. A Pentagon egyik legmagasabb rangú tisztviselője pedig hétfőn azt mondta, hogy a kínai hadgyakorlatok ellenére az Egyesült Államok nem változtatott azon a véleményén, hogy Kína valószínűleg nem próbálja meg katonailag elfoglalni Tajvant az elkövetkező két évben. 

Trevor Hollingsbee, a brit védelmi minisztérium korábbi haditengerészeti hírszerzési elemzője szerint a hírszerzés egyik fő célpontja a politikai komisszárok szerepe lehetett a hajókon, vagyis az, hogy a kommunista párt a nyugati hadseregekhez képest szokatlanul párhuzamos civil parancsnokokat is alkalmaz a katonai hajókon. 

Minden arra utaló jelet figyelni fognak, amely szerint a kínai hadihajókon politikai tisztet alkalmazó kettős parancsnoki rendszer negatív hatással van a harci hatékonyságra, és hogyan lehet ezt kihasználni 

− mondta Hollingsbee a Reutersnek.

A kínai Keleti Hadszíntér-parancsnokság keddi közleménye kiemelte az óvintézkedéseket. Egy másik szinten azonban a kínai katonai vezetők talán nem félnek megmutatni, hogy milyen szakértelemmel rendelkeznek az ilyen összetett, integrált gyakorlatok végrehajtásában − vélik egyes elemzők.

Azt hiszem, azt akarták, hogy lássuk… Azt hiszem, azt akarták, hogy tudjuk, hogy ez már nem az a Nemzeti Felszabadító Hadsereg, amit akár tíz évvel ezelőtt láthattunk. Azt akarták, hogy tudjuk, milyen messzire jutottak 

− mondta Carl Schuster hawaii katonai elemző, aki korábban az amerikai csendes-óceáni parancsnokság közös hírszerzési központjának műveleti igazgatója volt.

(Borítókép: Eastern Theatre Command/Handout/Reuters)

Rovatok