Index Vakbarát Hírportál

Tajvan választ adott Kína katonai fenyegetésére

2022. augusztus 17., szerda 20:09

Sajtónyilvános légierő-gyakorlatokkal válaszolt szerdán Tajvan a kínai katonai fenyegetésre.

A Tajvan keleti hegyes partvidékén található Hualien légibázison a meghívott újságírók és riporterek megtekinthették, hogy a földi kiszolgálószemélyzet milyen gyorsan fegyverezi fel az F16-os harci gépeket. A bemutatón Harpoon típusú, hajó elleni rakétákat is felszereltek a gépekre.

A tajvani védelmi minisztérium szóvivője, Sun Li-fang azt mondta, a gyakorlat demonstrálja Tajvan abbéli eltökéltségét, hogy szükség esetén megvédi demokratikus rendszerét a külső fenyegetéstől

Ez még csak mérsékelt válasz volt

A szóvivő elismerte, hogy miközben elítélték a kínai hadgyakorlatot, a kialakult helyzet alkalmat ad arra, „hogy Tajvan is tesztelje katonai hatékonyságát, valamint gyakoroljon és élesítse saját harci képességét”. 

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a megkezdett gyakorlat összecsapási szándék nélküli, mérsékelt válasz volt a kínai erődemonstrációra, hiszen tisztában vannak Kína katonai képességeivel.

Kína, amely Tajvant saját részeként kezeli, a közelmúltban katonai hadgyakorlattal reagált az amerikai képviselőház elnöke, majd egy amerikai törvényhozói küldöttség tajvani látogatására, amelyet amerikai provokációnak minősített. A gyakorlat során az MTI szerint Kína ballisztikus rakétákat lőtt ki, valamint hadihajókat és harci repülőgépeket csoportosított a sziget körül. Aktivitásuk az elmúlt napokban jelentősen csökkent.

Rovatok