Index Vakbarát Hírportál

Szergej Sojgu: Közép-Ázsiában továbbra is magas a terrorizmus kockázata

2022. augusztus 18., csütörtök 06:31

Közép-Ázsiában továbbra is magas a terrorizmus kockázata, amely a NATO-csapatok 20 éves jelenlétének „öröksége” – jelentette ki az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu az Army–2022 haditechnikai fórum megnyitóján.

Közép-Ázsia térségében még mindig feszült a helyzet azután, hogy az amerikai és a NATO-erők gyorsított tempóban kivonultak Afganisztánból, az új afgán vezetésnek pedig komoly katonai és gazdasági kihívásokkal kell megküzdenie – részletezte Szergej Sojgu. 

Majd hozzátette, hogy a katonai szövetség két évtizedes jelenléte „kiábrándító örökség”, amely jelentős szerepet játszott abban, hogy a régióban rendkívül magas a terrorveszély – írja a RIA Novosti. A védelmi miniszter állápontja szerint ebben a helyzetben egyedül az jelenthet megoldást, ha az érdekelt országok és a nemzetközi szervezetek összehangolt módon lépnek fel. 

Ezután tért át az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália által kötött biztonsági szerződés (AUKUS) veszélyeire. A szövetség könnyen politikai és katonai szövetséggé nőheti ki magát, illetve az is előfordulhat, hogy felhasználják a NATO közös nukleáris fejlesztéseit. Ezzel pedig az ázsiai-csendes-óceáni térség „felrobbantását” lehetne okozni. 

Ennek az amerikai gyártmányú repülőgépek „aktív népszerűsítése” teremti meg a technikai alapjait, amely jelentős kockázatnak teszi ki a régiót, bár a védelmi minisztérium szerint „pontosan ez az Egyesült Államok célja”. Az AUKUS Ausztráliában tervezett, atomtengeralattjáró-flotta fejlesztésére irányuló terve újabb kockázatként értelmezhető, amelynek végrehajtása negatív hatással lesz a globális és regionális biztonságra nézve – zárta a gondolatait Szergej Sojgu. 

Rovatok