Index Vakbarát Hírportál

Rekordmértékű fizetésemelést ígérnek a szlovák nővéreknek

2022. augusztus 18., csütörtök 17:16

Egyre több reakció érkezik Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter szerda éjszakai bejelentésére, amely szerint az egészségügyben dolgozó nővérek fizetésemelést kapnak a szomszédos országban.

Igor Matovič közösségi oldalán közzétett bejegyzésében külön kiemelte, hogy a nővérek számos orvossal ellentétben nem fenyegetőztek felmondással.

A nővérek nem sztrájkoltak, nem fenyegetőztek felmondással, mint egyes orvosok, nem voltak köpönyegforgatók

– írta a szlovák pénzügyminiszter.

Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet elnöke arról tájékoztatott, hogy a tárgyalások folytatódnak a felek között. Kiemelte, hogy a nővérek megérdemlik a magasabb bérezést, és többek között jó néhány orvos felmondása is kellett ahhoz, hogy pozitív fejlemény történjen az ügyben – írja a Paraméter.

Örülök, hogy a nővérek az orvosok fenyegetőzéseinek, a mi felmondásunknak köszönhetően magasabb fizetést kapnak. Megérdemlik. Ez volt az egyik követelésünk. Köszönjük! Ha a politikusok megtartják ígéreteiket, akkor a nyolc követelésünkből már kettő teljesül. Megyünk tovább, pénteken a miniszterelnökkel való tárgyalást követően tájékoztatjuk a nyilvánosságot további lépéseinkről. Semmi sem történik csak úgy

– írta közösségi oldalán Visolajský.

Richard Raši, a Hlas képviselője így kommentálta Igor Matovič bejelentését: „Azért döntöttek a béremelés mellett az OĽaNO-nál, mert az egészségügyi nővérek szót fogadtak, nem fenyegetőztek felmondással, mert ott van Monika Kavecká, valamint mert Igor anyukája is nővér volt.”

Monika Kavecká nem más, mint a szlovák nővérszakszervezet elnöke.

A Hlas képviselője szerint Kavecká az elmúlt két és fél évben egyszer sem javasolta a nővérek bérének emelését.

„A nővéreknek emelni kell a fizetésüket, ez kétségtelen, és nem tíz, hanem száz eurókkal. De nem csak nekik. Az egészségügyben mások is dolgoznak. Matovič viszont tudja, hogy a Római Birodalomban az oszd meg és uralkodj elve érvényesült, ez pedig az emberekben máig megmaradt. Egyébként a közbeszerzésekkel történő machinációval gyanúsított Kavecká már rég nem nővér” – zárta gondolatait Richard Raši.

Igor Matovič szerda éjszaka közölte, hogy a szlovák egészségügyben dolgozó nővérek alapfizetésének emelésére tett javaslatot, továbbá járulékos fizetést akar bevezetni a praxisban töltött évekért. A szlovák pénzügyminiszter posztjában „történelmi magasságú fizetésemelésről” írt.

Rovatok