Index Vakbarát Hírportál

Két aktivista a Laokoón-szoborcsoportnál tiltakozott a klímaváltozás miatt

2022. augusztus 18., csütörtök 21:16

Egy környezetvédő csoport két tagja csütörtökön a Vatikáni Múzeumban található márvány szoborcsoportnál megállva hívta fel a figyelmet az éghajlatváltozás okozta veszélyekre.

A Last Generation nevű környezetvédő csoport két tagja csütörtökön a Vatikáni Múzeumban található Laokoón-szoborcsoport tövénél lecövekelve demonstrált a klímaváltozás veszélyei miatt. A műalkotás elé tartottak egy transzparenst is „nem kell gáz, nem kell szén" felirattal – közölte a La Repubblica.

A tiltakozó akciót a múzeumba látogatók közül többen is megörökítették mobiltelefonjaikkal.

Laokoónhoz hasonlóan a mai tudósok és aktivisták is olyan tanúk, akik megpróbálják figyelmeztetni a körülöttük lévőket a rossz, kártékony tetteik jövőre gyakorolt következményeire

– indokolták a demonstráció üzenetét az aktivisták.

„Laokoónhoz hasonlóan a tudósokat és az aktivistákat sem hallgatják meg a politikusok, vagy ami még rosszabb, elhallgattatják őket. A mai politikusokat sokkal jobban érdeklik a saját érdekeik, mint az emberek jogainak védelme” – tették hozzá a demonstrálók.

A két aktivista egyike, Laura szerint a márvány szoborcsoport felidézi azt a szomorú sorsot, amelyre Apollón papja jutott a trójai háború idején. Szerinte Laokoón legfőbb célja az volt, hogy megmentse magát, gyermekeit és minden polgártársát. 

A Last Generation mozgalomban vannak szülők és gyerekek egyaránt, akiket egyesít az a vágy, hogy 

a politikusokat arra késztessék: megfelelő döntéseket hozzanak az éghajlatváltozás megfékezésére, mielőtt túl késő lenne.

A mozgalom vasárnap délutánra a római Parco delle Energie parkba szervez egy újabb eseményt, hogy megvitassák az éghajlatot és a környezetet érintő legfontosabb problémákat.

A két aktivista akciójáról készült videót a La Repubblica honlapján lehet megtekinteni.

Rovatok