Index Vakbarát Hírportál

Jövő héttől vízhasználati tilalom lesz Londonban

2022. augusztus 18., csütörtök 16:47

Az átlag alatti csapadékmennyiség és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok után kimerültek a vízkészletek Londonban és a Temze-völgyben, így jövő héttől vízhasználati tilalmat vezetnek be a régióban.

Bár jelenleg több helyen és a fővárosban is esik az eső az Egyesült Királyságban – ami miatt figyelmeztetést is kiadtak a helyi hatóságok –, a brit Thames Water a példátlan időjárási körülmények miatt augusztus 24-től mégis ideiglenes vízhasználati tilalmat rendel el Londonra és a Temze-völgy-környéki területekre.

Az érintett háztartások jövő szerdától kerti locsolásra, autómosásra, úszómedence feltöltésére és ablaktisztításra sem használhatnak vizet

 – írja a CNBC.

Júliusban szokatlan módon megemelkedett a hőmérséklet az Egyesült Királyságban, először mértek 40 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletet. A mostani nyári hőhullám az elmúlt 25 év legnagyobb vízhiányát okozza a szigetországban. A helyi közműszolgáltató tájékoztatása szerint 1885 óta ez volt a legszárazabb július. A rekordokat döntő hőmérsékleti adatok mellett a Temze rendkívül alacsony vízszintje is hozzájárult a tározók szintjének csökkenéséhez Londonban és a Temze-völgyben. A Temze vízszintje legutóbb 2005-ben volt annyira alacsony, mint most.

Sarah Bentley, a Thames Water vezérigazgatója közölte: a hónapok óta tartó átlag alatti csapadékmennyiség és a közelmúltbeli szélsőséges hőmérsékleti viszonyok után kimerültek a vízkészletek a régióban.

A jövő héten életbe lépő vízhasználati tilalom nem érinti majd a vállalkozásokat,

ugyanakkor utóbbiakat is takarékosságra szólította fel a vízszolgáltató. Az egyik kérés az, hogy a cégek se mossák járműveiket a telephelyükön.

Ugyancsak nagy problémát jelent a régióban a csővezetékek folyamatos szivárgása. A Thames Water szakemberei hetente több mint 1100 szivárgásról kaptak bejelentést.

közműszolgáltató hozzátette: amennyiben a fogyasztók figyelmen kívül hagyják a korlátozásokat, először munkatársaik felveszik velük a kapcsolatot, és tájékoztatják a lakosságot a fennálló körülményekről és a szabályokról. Akik mindezek után sem tartják be a tilalmat, azoknak számolniuk kell azzal, hogy bűncselekmény miatt eljárás indul ellenük.

Rovatok