Index Vakbarát Hírportál

Két hete még fogalmuk nem volt, hogy jön az aszály, most meg lecsapott

2022. augusztus 19., péntek 06:43 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok északkeleti államai egyre súlyosbodó aszállyal küzdenek, az elmúlt két hónapban az átlagosnál jóval kevesebb volt a csapadék, ami magas hőmérséklettel párosult.

A legújabb jelentések szerint pedig az Egyesült Államokban főleg az északkeleti államok küzdenek a súlyosbodó aszállyal. Az Egyesült Államok Aszályfigyelő Szolgálatának közlése szerint

A „villámaszály” kifejezés arra utal, hogy két héttel ezelőtt még nem tapasztalták az aszály jeleit. Mostanra Massachusetts állam egészében aszály alakult ki, amire hét év óta nem volt példa, a terület 40 százaléka extrém-aszály besorolást kapott.

Az elmúlt 60 napban az érintett államokban a szokásosnál 50-150 milliméterrel kevesebb csapadék hullott, és az előrejelzések szerint a hét végéig kitart a száraz idő, miközben az MTI szerint a hőmérséklet meghaladhatja a 30 fokot ezekben az északi fekvésű államokban.

Aszály: gond van Európában is

Európa számos országában néznek szembe az aszállyal, mivel a rekkenő hőség komoly szenvedést és károkat okoz az embereknek. Spanyolországban például rendszeresen 40 fok fölötti a hőmérséklet, ami ellen egy városban ezeréves technikákkal védekeznek. Magyarországon is a mezőgazdaság megmentéséért küzdenek a gazdák, mivel az egész országban tombol a szárazság. A vízhiány magyar gazdaságra gyakorolt káros hatásairól itt olvashat.

A globális felmelegedés az erdőtüzek valószínűségét is megnövelte, mivel a magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás miatt majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt. Magyarországon legutóbb Sálynál károsodott egy erdő az ott fellobbant lángok miatt, július elején pedig száz hektáron égett egy fenyőerdő a Bükkben, majd Kecskemét külterületén és Soltszentimre közelében pusztított erdőtűz.

Rovatok