Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron felhívta Vlagyimir Putyint, aki figyelmeztette őt

2022. augusztus 19., péntek 18:28

Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Erről a Kreml sajtószolgálata számolt be a vezetők közötti megbeszélés végeztével – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„A francia fél kezdeményezésére telefonbeszélgetésre került sor Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök között” – áll a közleményben.

A két vezető először beszélgetett május 28-a óta, amikor Olaf Scholz német kancellár részvételével háromoldalú telefonbeszélgetést folytattak. Putyin és Macron előző kétoldalú beszélgetésére május 3-án került sor, amikor az Oroszországi Föderáció elnöke külön gratulált kollégájának az áprilisi választásokon aratott győzelméhez.

A felek megvitatták a gabonaexportról és az orosz áruk kiviteléről szóló isztambuli megállapodásokat, valamint a zaporizzsjai atomerőmű közelében zajló katonai tevékenységekről is beszélgettek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű lövöldözése, amelyet Kijevnek tulajdonított, óriási katasztrófához vezethet. Moszkva és Kijev egymást vádolja Európa legnagyobb atomerőművének ágyúzásával, amelyet márciusban foglalt el Oroszország, de továbbra is ukrán technikusok működtetnek. A létesítmény hat reaktora közül csak kettő működik – írja a Reuters.

Putyin és Macron egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét minél hamarabb az erőműbe kell küldeni. Putyin megerősítette, hogy Oroszország kész együttműködni a NAÜ ellenőreivel – tájékoztatott a Kreml.

A telefonbeszélgetésben Putyin arról is beszámolt Macronnak, hogy továbbra is akadályok állnak az orosz élelmiszer- és műtrágyatermékek világpiacra történő szállítása előtt.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (középen) katonáknak beszél a constantai Mihail Kogalniceanu légi támaszponton 2022. június 14-én. Macron az ukrajnai háború miatt Romániában, francia parancsnokság alatt megalakult NATO-harccsoport francia katonáit látogatja meg a támaszponton. Fotó: Yoan Valat / MTI / EPA / POOL)

Rovatok