Index Vakbarát Hírportál

Egy szakértő szerint az oroszok állhatnak a finn miniszterelnök bulibotránya mögött

2022. augusztus 19., péntek 21:23

Janne M. Korhonen finn elemző, blokkláncszakértő, a Helsinkiben található Aalto Egyetem egyik technológiakutatója a Twitteren elemezte Sanna Marin bulibotrányának hátterét.

Mint azt megírtuk: a finn kormányfő, Sanna Marin azzal került be a hírekbe, hogy a közösségi médiában kiszivárgott egy videó, amelyen önfeledten bulizik.

Sanna Marin tagadta, hogy drogozott volna a házibulin, politikai ellenfelei azonban azt akarják, hogy végeztessen drogtesztet. Ennek a kérésnek eleget is tett, az eredmény jövő hétre várható. Pénteken a finn bulvárlap, a Seiska egy újabb videót tett közzé a politikusnőről, aki Olavi Uusivirta finn popénekessel került intim közelségbe egy zsúfolt helsinki klub táncparkettjén.

Egy szemtanú azt állította, hogy a „nyilvánvalóan ittas” miniszterelnök „legalább három különböző férfival táncolt”, emellett pedig „két férfi ölébe is ült” a szórakozóhelyen. „Úgy viselkedett, mint egy egyedülálló huszonéves. Nehéz volt elhinni, hogy házas” – mondta a Seiskának a tanú, aki szerint a miniszterelnök reggel fél hatkor még bulizott.

Janne M. Korhonen nyolc pontban vette végig a botrány kibontakozásának fő állomásait − írta meg az rtl.hu

A szakértő szerint az ügy a következőképpen fejlődött ki:

  1. Valaki kiszivárogtatott egy videót, amelyen Marin a barátaival táncol.
  2. Egy ismert neonáci és a 4Chan anonim webes fórum finn megfelelőjének trolljai elkezdték pedzegetni, hogy a videón szereplők lehet, hogy drogoztak. A bizonyítékuk: szerintük valaki a videón „lisztes bandát” emleget, ami szerintük azt jelenti, hogy drogosokról van szó.
  3. A rendőrök, a több mint húszéves tapasztalattal rendelkező bűnügyi tudósítók és a finn drogkultúrát ténylegesen tanulmányozó egybehangzóan azt állítják, hogy a „liszt” szót (jauho) Finnországban senki nem használja semmilyen kábítószer szlenges megfelelőjeként. Ráadásul a felvétel hangminősége rendkívül gyenge.
  4. Az anonim trollfórumon − ami a 4Chanhoz és társaihoz hasonlóan a nőgyűlölet és a szélsőjobboldali provokációk melegágya − elkezdték erősíteni a drogos témát. Egy ismert Putyin-párti összeesküvéselmélet-író felkapta a finn neonácik erről szóló posztjait, és széles körben terjeszteni kezdte azokat.
  5. A finn média nagy része „felugrott a szekérre”. Legfontosabb bizonyítékaik a következők: a) egy újságíró arra célozgatott, hogy a rövid videón nem látni italosüvegeket, egyszóval a résztvevők biztosan drogoznak; b) egy név nélkül nyilatkozó „akusztikai szakértőre” hivatkoztak.
  6. A névtelen szakértő a webes trollokkal egybehangzóan azt állítja, hogy valaki a hangfelvételen „lisztről” beszél. Ezzel a szóval, mint azt már említettük, a finn drogkultúrában nem szokás drogokra utalni.
  7. Érdemes megfigyelni, hogy sokan, akik most Sanna Marint kritizálják, rendületlenül védelmezték azt a konzervatív parlamenti képviselőt, akit alig néhány hete kilenc különböző személy vádolt meg azzal, hogy kiskorú lányokat környékezett meg, és alkohollal kínálta őket.
  8. „Röviden: ez valószínűleg a legostobább botrány, amit valaha láttam, és láttam már néhány igazán ostobát.”

(Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök nyilatkozik egy helsinki sajtóértekezleten 2022. augusztus 19-én. Fotó: Kimmo Brandt / MTI / EPA)

Rovatok