Index Vakbarát Hírportál

Rakéta csapódott egy piacba Szíriában, legalább 14 ember meghalt

2022. augusztus 19., péntek 18:18

Tizennégy ember, köztük legalább öt gyermek vesztette életét pénteken az észak-szíriai Al-Bab város egyik piacát ért rakétatámadásban − közölték a lázadók által ellenőrzött területeken dolgozó katasztrófavédők.

A The White Helmets mentőcsoport közölte: ez a szám a mentési és keresési műveletek folytatásával tovább emelkedhet, és hozzátette, hogy a támadásban megsebesült legalább 30 ember között gyermekek is vannak − adta hírül a Reuters hírügynökség. 

A 11 éve tartó szíriai konfliktusban a harcoló felek az északi országrészt ellenőrzési zónákra szabdalták fel.

Al-Bab Aleppo tartománynak a törökök által támogatott lázadók által ellenőrzött területein fekszik. A tartomány más részei az Oroszország által támogatott szíriai kormánycsapatok kezén vannak.

Az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF), amelyek élén a damaszkuszi székhelyű kormánnyal párbeszédet kezdeményező kurd csoportok állnak, az északi és északkeleti részeket ellenőrzik.

Az SDF médiaközpontjának vezetője, Farhad Shami azt mondta, hogy a csoportnak semmi köze a pénteki támadáshoz.

Al-Babban aktivisták pénteken a muszlimok déli imája után tüntetést terveztek, hogy elítéljék Törökországnak a szíriai kormány és az ellenzék közötti megbékélésre felszólító megjegyzéseit.

A pénteki támadást követő nyilatkozatukban lemondták a tüntetést, mert további erőszakos cselekményektől tartanak.

Rovatok